Tajemnice jogurtów
Jogurty mają wielu zwolenników, uznawane są za produkt zdrowy, wzmacniający odporność i poprawiający prawidłową pracę organizmu – przede wszystkim układu pokarmowego. Jako napój mleczny znane są od tysięcy lat, o czym nie każdy z nas wie.
Dużą popularność od wieków miały w Bułgarii – tam przypisuje się im. m.in. właściwości odradzające, odmładzające, a także uzdrawiające.
Jak powstają jogurty?
Wszystkie jogurty powstają w wyniku fermentacji słodkiego mleka, wywołanej przez bakterie kwasu mlekowego. Bakterie te są rozpowszechnione w przyrodzie – dzięki nim mamy rozmaite napoje mleczne, a także kiszoną kapustę i ogórki, występują też w naszym przewodzie pokarmowym.
Świeże mleko sfermentuje nawet bez naszej ingerencji po kilkunastu godzinach w temperaturze pokojowej. Otrzymane w ten sposób zsiadłe mleko będzie jednak zawierać zupełnie przypadkowy zestaw bakterii. Dlatego przy produkcji jogurtów, twarogów i śmietany mleko najpierw się pasteryzuje, poddając działaniu wysokiej temperatury, a dopiero potem zaszczepia w nim specjalnie wyselekcjonowane „szlachetne” szczepy bakterii, korzystne dla ludzkiego zdrowia i dobrego samopoczucia.
To, jakie szczepy bakterii wprowadzono do danego jogurtu, w ogromnym stopniu decyduje o jego właściwościach i wpływie na nasz organizm.
Jogurty probiotyczne i ich właściwości
Jogurty zwane probiotycznymi to jogurty, do których dodano specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, zbliżone do występujących w naszym układzie pokarmowym.
Te szczepy bakterii są odporne na działanie soków żołądkowych, dzięki czemu żywe docierają do jelita grubego. Ich obecność wpływa korzystnie na skład flory jelitowej – hamują np. nadmierne namnaża-ie się potencjalnie szkodliwych bakterii (często dochodzi do niego po kuracji antybiotykami).
Bakterie probiotyczne syntetyzują także witaminy i chronią przed biegunkami. Wymienione właściwości korzystnie wpływają na ogólną odporność organizmu. Produkowane są także jogurty tzw. IV generacji, które zawierają ściśle określone szczepy bakterii probiotycznych, np. Lactobacillus rhamnosus GG czy Lactobacillus casei Defensis, o szczególnie pozytywnych właściwościach.
Poniżej filmik, dzięki któremu dowiesz się, jaki jogurt jest dla Ciebie najlepszy:
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=G9z-3VH5PhU[/tube]