Zakwaszenie organizmu – przyczyny i profilaktyka

radość życia

Zakwaszenie organizmu – przyczyny i profilaktyka

Współczesny tryb życia nie służy naszemu organizmowi. Jemy szybkie posiłki, intensywnie żyjemy, mamy wiele sytuacji stresujących, chętnie sięgamy po używki…

Nasz organizm, bombardowany od zewnątrz i od wewnątrz niekorzystnymi bodźcami, w końcu nie daje sobie rady, zakwasza się, a w konsekwencji choruje.

I tak, jak kwaśna mina nie zwiastuje niczego dobrego, także zbytnie zakwaszenie krwi może tylko przynieść kłopoty. Cierpią przede wszystkim nerki i przewód pokarmowy oraz mięśnie i kości. Nadmiar kwasów w organizmie niekorzystnie odbija się także na ogólnym samopoczuciu – sprzyja depresji i osłabia system odpornościowy.

Idealny dla krwi odczyn powinien być lekko zasadowy – 7,35 do 7,45 pH. Niebezpieczny jest już każdy spadek poniżej 7,3 lub wzrost powyżej 7,8.

Z niewielkimi odchyleniami od normy organizm radzi sobie sam. Jednak w sytuacji, gdy zakwaszenie jest zbyt duże, nadmiar kwasu zostaje zmagazynowany w tkance łącznej. Organizm do jego zobojętnienia sięga po żelazne zapasy. Wykorzystuje wówczas m.in. wapń zawarty w kościach oraz glukozaminoglikany, stanowiące istotny składnik chrząstek i ścięgien.

Przyczyny zakwaszenia organizmu

Skąd te kwasy? Dostarczamy je organizmowi, karmiąc go zbyt dużą ilością białek i tłuszczów, pojąc bez umiaru napojami gazowanymi.

Destrukcyjny wpływ na wewnętrzną gospodarkę ma też tryb życia – nieustanny pośpiech, stale utrzymujący się stres, mało snu i „wspomaganie” sił używkami. Wytrącony z równowagi organizm zaczyna działać wadliwie. Tej awarii można jednak zapobiec, a jeśli już do niej doszło – usunąć.

Zapobieganie i leczenie zakwaszenia organizmu

Po pierwsze – należy odpowiednio zmodyfikować dietę. W prawidłowym jadłospisie ok. 80% produktów powinno działać zasadowo. Ważne są więc proporcje między spożywanymi pokarmami. Białka i tłuszcze to znane zakwaszacze, węglowodany działają natomiast zasadowo. Dlatego codzienne posiłki powinny obfitować w owoce i warzywa, a także mleko. Stanowią one zresztą podstawę piramidy żywienia, będącej wzorcem prawidłowego odżywiania. Istotne dla zdrowia jest nie tylko urozmaicenie posiłków, ale i regularne ich spożywanie. W gospodarce wewnętrznej organizmu ani nie ma wówczas zbędnych przestojów, ani nie cierpi ona z powodu nadmiernego przeciążenia.

Takich produktów unikaj lub ogranicz, jeśli podejrzewasz zakwaszenie organizmu:

  • orzeszki ziemne, migdały
  • chrupkie pieczywo pumpernikiel, pełnowartościowe zboża
  • wieprzowina, cielęcina, wołowina, szynka kiełbasa, boczek, wątróbka
  • rosół na mięsie
  • szczupak, halibut, łosoś, homary
  • ser żółty i biały, białka jaj
  • chrupki kukurydziane, płatki owsiane
  • smalec
  • ryż niełuskany, makaron, kasza perłowa
  • kaczka, kurczak, gęś
  • lody, torty, ciasta, cukier, cukierki
  • margaryna, utwardzane tłuszcze i oleje
  • kawa, herbata, alkohol

Po takie produkty sięgaj, aby zmniejszyć zakwaszenie organizmu – działają zasadotwórczo:

  • ziemniaki
  • surowe mleko, świeża śmietana
  • fasola, świeży zielony groszek
  • biała i czerwona kapusta
  • kalafior, papryka, dynia
  • cebula, czosnek
  • pieczarki, prawdziwki, kurki
  • kefir
  • kwaszona kapusta, rzodkiewki, ogórki, zielona sałata
  • rodzynki, morele, figi, daktyle
  • szpinak, pietruszka, szczypiorek, rzeżucha
  • majeranek, tymianek
  • woda mineralna z węglem wapnia

Po drugie – zmienić tryb życia. Ruch i relaks na świeżym powietrzu zamiast wszechogarniającego pośpiechu i stresu to doskonały sposób zwiększenia pojemności buforowej krwi. Ruch uaktywnia bowiem pracę serca i powoduje lepsze krążenie krwi, a tam, gdzie dociera więcej krwi, sprawniej przebiega również usuwanie kwasów.

Reply