Dieta dla nerwusa

zdrowe odżywianie

Dieta dla nerwusa

Współczesny świat – do czego chyba nikogo nie trzeba przekonywać – pełen jest sytuacji, które sprawiają, że reagujemy nerwowo, denerwujemy się lub – co gorsza – popadamy w depresję.

Warto więc zadbać o swój układ nerwowy, starać się unikać stresu i pomagać sobie, odżywiając się prawidłowo. Właściwie skomponowany jadłospis może bowiem pomóc nam uwolnić się od napięcia nerwowego, zwalczyć bezsenność, ułatwić koncentrację i podnieść sprawność intelektualną.

Zadbajmy więc o to, by w naszej diecie znalazły się produkty, które bogate będą w korzystne dla naszego zdrowia witaminy i mikroelementy.

Do najważniejszych należą:

  • zdrowe odżywianieWitamina B1 (nawet 500 mg dziennie) – łagodzi rozdrażnienie i uczucie niepokoju oraz objawy depresji.
  • Witamina B6 (do 500 mg) – pomaga organizmowi wytwarzać naturalne „leki” antydepresyjne (między innymi dopa-minę oraz norepinefrynę).
  • Kwas foliowy – korzystnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy.
  • Cynk – poprawia czynność mózgu.
  • Magnez – przeciwdziała stresowi.
  • Witamina C – pomaga zwalczyć stres.
  • Witamina E – dotlenia mózg.
  • Mangan i wapń – łagodzą rozdrażnienie.
  • Cholina – uczestniczy w procesie przesyłania impulsów do mózgu.
  • Fenyloalanina i tryptofan – produkują naturalne „hormony szczęścia”.

Skarbnicami witamin z grupy B są kasze, pełnoziarniste pieczywo i drożdże. Dużo magnezu zawierają orzechy, kakao, czekolada, zielone warzywa oraz groch. Cynk występuje w mleku, serach, jajkach, rybach. Tryptofan i fenyloalaninę znajdziemy w figach. Kiwi i awokado zawierają kwas foliowy i witaminę C, a kapusta – witaminy C i E.

Kobiece przypadłości

Co trzecia kobieta między 30. a 45. rokiem życia cierpi na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Jego objawami są między innymi stany rozdrażnienia, niepokój, zaburzenia snu oraz huśtawka nastrojów. W wielu przypadkach można pomóc sobie dietą. Trzeba unikać słodyczy, a także zrezygnować z picia kawy i herbaty oraz alkoholu.

Na 7 dni przed miesiączką ograniczyć spożycie soli, która zatrzymuje płyny w organizmie. Warto też jeść mniej mięsa, a nawet przejść okresowo na wegetarianizm. Tuż przed menstruacją trzeba ograniczyć spożycie mleka i serów oraz tłuszczów zwierzęcych, natomiast jeść więcej węglowodanów oraz błonnika, który pomaga usunąć z organizmu nadmiar estrogenów.

Pokarm dla mózgu

Przy problemach z osłabioną pamięcią należy zadbać o dostateczne spożycie witamin z grupy B. Na poprawę pamięci dobrym „lekami” są: witamina B12, którą zawierają: drożdże, ryby, jajka, mleko, wątróbka, ryż, kiełki, mięso, warzywa zielone, oraz witaminy B2 i B3, które można znaleźć w kiełkach zbożowych, nabiale, roślinach zielonych i podrobach.

Cholinę, która uczestniczy w chemicznym procesie zapamiętywania, znajdziemy w żółtkach jaj, wątróbce, drożdżach. W lepszym zapamiętywaniu pomaga też cynk, który zawarty jest w rybach, mięsie i zbożach, potas zwiększa wydolność mózgu (soczewica, soja, brokuły, ziemniaki). Koncentrację ułatwia też bór, którego doskonałym źródłem są rośliny strączkowe, orzechy, brzoskwinie i winogrona. Jeżeli chcemy zachować sprawność umysłu, nasza dieta powinna być niskokaloryczna i musi zawierać wystarczającą ilość białka, które ożywczo działa na mózg.

Dieta na bezsenność

Nierzadko po nerwowym i męczącym dniu trudno nam zasnąć. Może to być objaw niedoboru żelaza i miedzi w pożywieniu. Przy kłopotach ze spaniem lepiej zrezygnować z ciężkostrawnych potraw, ostrych przypraw, alkoholu czy napojów gazowanych. Na kolację najlepiej zjeść posiłek zawierający węglowodany (źródło serotoniny hormonu sprzyjającego senności). Substancje uspokajające zawiera także zielona sałata i pieczywo pełnoziarniste.