Zwyczaje żywieniowe świata – Grecja
Któż z nas nie kosztował lekkiej, pysznej, idealnej na upały sałatki greckiej? Świeże warzywa, słony delikatny ser feta i orzeźwiające zielone oliwki. Chociaż przepis jest bardzo prosty, sałatka stała się niezwykle popularna także w Polsce.
Podajemy ją podczas rodzinnych uroczystości lub w przypadku niezapowiedzianej wizyty. Jest szybka i smaczna. Dlatego króluje na niejednym stole. Ponieważ robimy się coraz bardziej otwarci na świat, inną kulturę, mamy potrzebę poznawania zwyczajów żywieniowych, które panują za granicą. Każda kuchnia rządzi się swoimi prawami. A jak jest w Grecji? Smakosze kulinarni uważają, że jest to jedna z najlepszych kuchni na świecie. Dania są proste do przygotowania, a do tego zdrowe i smaczne.
Czym charakteryzuje się kuchnia grecka?
Często stosowanymi produktami są oliwa z oliwek oraz czosnek. Większość dań opiera się na oliwie, ziołach oraz dużej ilość i świeżych warzyw, tj. pomidory oraz papryka. Ponieważ Grecja podzielona jest na wiele regionów, w każdym z nich możemy znaleźć cechy wspólne, ale także indywidualne tradycje. W Attyce słynne są gołąbki zawijane w liście winogron. Rejony morskie słyną z potraw, w których podstawę stanowią owoce morza i ryby. Na Krecie spróbować można potraw pikantnych.
Tradycyjne posiłki greckie
Popularnością cieszą się sałatki. Oprócz greckiej chętnie spożywane są te z fasoli, tzw. ambelosalata. W większości sałatek występują także liście mięty. Przekąską idealną na drugie śniadanie jest tzw. mezedes – czyli pieczywo i rozmaite greckie sery. W kuchni greckiej nie brakuje także posiłków smażonych, tj. smażona papryka czy kabaczki. Często wykorzystuje się rozmaite sosy, np. ladolemono – czyli sos oliwno-cytrynowy. Kuchnia grecka nie istniałaby bez różnorodnych placków nadziewanych farszem, tzw. pites oraz zup (z gr. supa). Podstawą greckiej zupy są groch, fasola, soczewica i mięso. Wśród najczęściej wykorzystywanych mięs są baranina, jagnięcina oraz wieprzowina. Owoce morza, które najczęściej serwują greccy kucharze, to kalmary, krewetki i ośmiornice.
Nietuzinkowy smak posiadają greckie sery. Znane są: tradycyjna feta używana do sałatek; ser Halloumi – podobny do mozzarelli, dodawany do sałatek i przekąsek; Mizithra – idealny do deserów ze względu na słodkawy smak; kefalotyri – twardy żółty ser, wytwarzany z mleka koziego lub owczego, popularny na Cyprze, nadający się do zapiekania i smażenia, a także anthotyros – biały suchy ser, podawany jako przystawka.
Greckie tzatziki
Podawane jako dodatek do dań z grilla lub smażonych. Może być spożywane jako dodatek do pieczywa. Greckie tzatziki jest gęste. Ogórki należy dobrze odsączyć i pozbawić nasion. Tzatziki musi być ostre z dużą ilością czosnku.
Greckie wino
Tradycyjne greckie trunki to przede wszystkim wino. Winną latorośl uprawia się głównie w Attyce czy Macedonii. Wśród popularnych win znajdują się: wino deserowe, tzw. Mayrodaphne, oraz białe wytrawne Asprolithi. Na Krecie wytwarza się około 20 rodzajów win. Degustacji wina można dokonać w okolicznych wioskach, np. w Pezie, gdzie znajdują się także zabytkowe maszyny służące do robienia wina. W sąsiednich okolicach można skosztować 3 rodzajów wina z przekąską. Warte obejrzenia są także winnice na Santorini. Winna latorośl wije się po ziemi. Jest to oryginalny, ale zamierzony sposób uprawy. Grona dojrzewają w specjalnym koszu, ponieważ ze względu na warunki naturalne, m.in. brak deszczu i częste wiatry, grona w szpalerach nie przetrwałyby długo.
Gatunki winogron
W Grecji uprawia się kilkaset gatunków winogron. Jednak tylko niektóre z nich nadają się do produkcji wina. Winogrona białe to m.in. Athiri, Aidani, Batiki, Roditis, zaś czerwone: Limnio, Liatiko, Krassato czy Stayroto. Polecane wina białe to m.in. Cambas, Boutari, Las des Roches, Cair i Logado, zaś czerwone: Boutari Naoussa, Special Reserve.
Kultura grecka znana jest więc nie tylko z pięknych i cenionych zabytków, ale także ze smacznej i zdrowej kuchni. Jeśli wiec planujemy podróż do Grecji, warto skosztować nowych smaków. Być może uda nam się poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i tworzyć inne oryginalne potrawy w naszej polskiej kuchni.