Wielkanocne wypieki

babka wielkanocna

Wielkanocne wypieki

Święta wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z jajkiem i potrawami z jajek, ale na naszych stołach królują również wielkanocne wypieki. Niewątpliwie w większości domów pojawi się babka, a także mazurek, zgodnie z tradycją najważniejsze wielkanocne słodkości.

Jeżeli nie masz doświadczenia w pieczeniu i szukasz dobrych, sprawdzonych przepisów – dobrze trafiłaś. Dzisiaj mamy dla Ciebie garść przepisów na ciekawe i proste w przygotowaniu mazurki i babki. Zapraszamy do lektury!

Babka petersburska

  • Składniki: ciasto – 40 dag mąki, 18 jaj, 3,5 dag drożdży, 2 dag migdałów, 20 dag masła, 2/3 szklanki cukru, 2 szklanki śmietany, 1/3 szklanki mleka, skórka otarta z cytryny, sól; lukier – 20 dag cukru pudru, półtorej łyżki soku z pomarańczy, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej.

Do utartego masła porcjami dodawać żółtka ubite z cukrem na pianę. Potem, nadal ucierając, dodać skórkę cytrynową, drobno posiekane migdały, wlać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, śmietanę, wsypać mąkę. Dodać pianę z białek ubitą ze szczyptą soli, ostrożnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych masłem lub margaryną form, wypełniając je do 1/3 wysokości. Przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy swą objętość o 2/3, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec około godziny. Cukier puder utrzeć z sokami na gęstą gładką masę, dodać skórkę pomarańczową i takim lukrem polać ostudzoną babkę. 100 g -> 270 kcal.

Mazurek czekoladowy

  • Składniki: ciasto – 30 dag mąki, 20 dag margaryny, 10 dag cukru pudru; polewa – 50 dag czekolady, pół litra tłustego mleka albo śmietanki 12%, 20 dag cukru, 20 dag margaryny lub masła, cukier waniliowy, skórka pomarańczowa, migdały.

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki co najmniej na godzinę. Następnie uformować i upiec w nagrzanym piekarniku spód mazurka. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia z grubym dnem i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto, równomiernie rozprowadzić nożem. Mazurek można udekorować pokrojoną w paski smażoną skórką pomarańczową i połówkami migdałów lub innymi bakaliami. 100 g -»400 kcal.

mazurek czekoladowy

Mazurek pomarańczowy

  • Składniki: ciasto – 50 dag mąki, 35 dag margaryny, 4 żółtka, 10 dag cukru pudru, 2 dag drożdży, cukier waniliowy; masa – usmażone w cukrze skórki z dwóch pomarańczy, 4 białka, szklanka cukru, 2 łyżki soku z pomarańczy, 5 dag drobniutko posiekanych orzechów lub migdałów, 2 pomarańcze ze skórką.

Drożdże rozetrzeć z mąką, posiekać z margaryną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Chłodne ciasto rozwałkować, rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem brytfannie i podpiec na złoty kolor, a następnie wystudzić. Na placku ułożyć cienkie plastry umytych i pokrojonych (ze skórką) pomarańczy. Smażone skórki drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę i, ciągle ubijając, dodawać po trochu posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, szczyptę soli oraz cukier i sok z pomarańczy. Gotową masę wyłożyć na plastry pomarańczy rozłożone na cieście, zmniejszyć płomień piekarnika na całkiem malutki i wstawić mazurek do wysuszenia. Jeszcze ciepły pokroić nożem zwilżonym wodą. 100 g -»335 kcal.

Mazurek budyniowy

  • Składniki: 7-8 paczek herbatników (około 40 dag), 3 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego, łyżka margaryny, szklanka mleka, po łyżce: pokruszonych orzechów włoskich, rodzynek i pokrojonych suszonych moreli, 3 torebki polewy czekoladowej, 3-4 łyżki wiórków kokosowych.

Dno i boki prostokątnej brytfanny wyłożyć herbatnikami. Ugotować budyń z dodatkiem margaryny, biorąc 2/3 porcji mleka przewidzianej w przepisie na opakowaniu. Do wystudzonego budyniu wsypać bakalie, wymieszać, wyłożyć masę na herbatniki, wyrównać powierzchnię, ułożyć kolejną warstwę herbatników. Zrobić polewę i polać nią ciasto. Stygnącą polewę posypać wiórkami kokosowymi. Można przybrać mazurek bakaliami i plasterkami kiwi. 100 g -> 280 kcal.

Mazurek figowy

  • Składniki: ciasto – 40 dag mąki, 15 dag cukru pudru, 20 dag margaryny, żółtko; masa – 25 dag fig, 5 dag smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, sok i skórka otarta z cytryny, 20 dag cukru, 1/3 szklanki wody, 5 dag orzechów włoskich, 3 dag migdałów, 2 dag rodzynek.

Mąkę wymieszać z cukrem i posiekać z margaryną, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odstawić na godzinę do lodówki, po czym rozwałkować, ułożyć w brytfance, upiec i ochłodzić. Pokrojone figi zemleć w maszynce do mięsa, migdały sparzyć i, po usunięciu skórki, posiekać, dodać drobno pokrojone orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, sok i skórkę otartą z cytryny. Z cukru i wody ugotować syrop, wlać go do bakalii, wymieszać, schłodzić. Wystudzoną masę równomiernie rozprowadzić na cieście. Mazurek podawać po zastygnięciu masy. 100 g —> 375 kcal.

mazurki

Mazurek z płatków owsianych

  • Składniki: 20 dag płatków owsianych, 25 dag cukru, 4 jaja, czubata łyżka margaryny, szczypta soli, 2 dag smażonej skórki cytrynowej, 1-2 łyżki suszonych śliwek bez pestek, cytryna, łyżka koniaku lub rumu.

W lekko ciepłym piekarniku zrumienić płatki, mieszając je co pewien czas. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, po trochu dodając sok i skórkę otartą z cytryny. Następnie włożyć drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i namoczone w łyżce rumu lub koniaku (albo ostatecznie wody) suszone śliwki pokrojone w paski. Do masy dokładać na przemian – delikatnie mieszając – płatki i pianę z białek ubitą ze szczyptą soli. Przełożyć gotową masę do dość grubo posmarowanej tłuszczem brytfanki (najlepiej użyć takiej formy, by po wyłożeniu masa miała grubość 1-1,5 cm). Upiec mazurek na złoty kolor, wystudzony pokroić na kawałki. 100 g -> 280 kcal.

Chlebek wielkanocny

  • Składniki: 35 dag mąki, ćwierć szklanki mleka, 3 dag drożdży, 6 dag cukru, 2 jaja, pół kostki margaryny, 1,5 dag masła, pół łyżeczki soli, łyżeczka startej skórki cytrynowej, żółtko, pisanka.

Z drożdży, połowy łyżeczki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Mąkę przesiać, odsypać trzecią jej część, a do pozostałej dodać cukier, sól oraz rozczyn, wbić jaja (jedną nieuszkodzoną połówkę skorupki zachować) i, stopniowo dodając odsypaną mąkę, wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie, dodać margarynę pokrojoną w małe kawałki, startą skórkę cytrynową, resztę mąki i znów dokładnie wyrobić. Na posypanej mąką stolnicy utoczyć z ciasta kulę, włożyć ją do wysmarowanej masłem dużej miski, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, kilkakrotnie uderzyć nim o stolnicę, a następnie utoczyć z niego wałek o średnicy około 5 cm. Z części wałka zwinąć pierścień o średnicy 15 cm, przenieść go na wysmarowaną masłem blachę i ułożyć na nim coraz to mniejsze pierścienie. Pozostawić w cieple na pół godziny, by ciasto urosło. Pustą, umytą i osuszoną połówkę skorupki jaja ułożyć na wierzchu i posmarować ciasto rozkłóconym żółtkiem. Piec (około 45 minut) na jasnozłoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, a w miejsce skorupki włożyć pisankę. 100 g -> 335 kcal.