Choroby paznokci – przyczyny, zapobieganie i leczenie
Zdrowe paznokcie są gładkie jednobarwne i mocne. Wygląd paznokcia jest wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia. Nasze paznokcie mogą zostać zaatakowane przez grzyby, bakterie.
Stają się wtedy miękkie, przebarwione i zgrubiałe. Grzybica lub zakażenie bakteryjne obejmuje też skórę okalającą i paznokcie.
Choroba ta zwana jest zanokcicą. Wygląd paznokci może się zmienić pod wpływem różnych chorób skóry.
Łuszczyca powoduje, że grubieją, stają się pobrużdżone, a nawet oddzielają się od palca. Osoby cierpiące na łysienie plackowate mają szorstkie, pobrużdżone paznokcie. Czasem paznokcie stóp wrastają w ciało, np. gdy nosimy zbyt ciasne obuwie.
Nieprawidłowy wygląd paznokci może świadczyć o niedoborze pewnych substancji odżywczych, np.:
- Paznokcie osób chorych na anemię z niedoboru żelaza są odbarwione, cienkie, łamliwe, kruche i pobrużdżone.
- Niedobór cynku powoduje, ze paznokcie pokrywają się białymi plamkami i stają się łamliwe
- U osób cierpiących na ostry niedobór białka obłoczek u podstawy paznokieć staje się biały.
- Paznokcie, które cierpią na niedobór kwasu linolowego, łuszczą się i pękają.
Leczenie chorób paznokci
Co jeść?
- Jeśli zły stan wynika z niedoboru żelaza, to zmień dietę, ewentualnie zadbaj o właściwe suplementy.
- Jeśli chorujesz na zakażenia bakteryjne lub grzybicze, powinieneś wzmocnić odporność, jedząc dużo czosnku, cebuli oraz pokarmów, które zawierają dużo cynku (orzechów, warzyw korzeniowych), witaminę C, flawonoidy oraz kwasy tłuszczowe omega 3 (orzechy, pestki, ciemnozielone warzywa liściaste, tłuste ryby).
- Pękające i łamliwe paznokcie są oznaką niedoboru witaminy A, jej doskonałym źródłem jest sok z marchwi, jajka, mleko, wątróbka. Możesz również trzy razy w tygodniu zjeść tłuste ryby lub zażywać tran.
- Jeśli na paznokciach pojawią się białe plamki, należy zacząć jeść produkty bogate w cynk i witaminy z grupy B, np. drób, owoce morza, cynk, kasze.
- Osoby chore na łuszczycę, która atakuje paznokcie, powinny jeść dużo innych pokarmów zawierających niezbędne kwasy tłuszczowe (kasz, orzechów, pestek i tłustych ryb).
Aromatoterapia
- Grzybicę dokładnie zwalcza olejek z drzewa herbacianego. Posmaruj olejkiem paznokcie oraz ich okolice lub wymieszaj pięć kropli olejku z pięcioma kroplami olejku z aksamitek i dwiema łyżkami oleju ze słodkich migdałów. Następnie wetrzyj w paznokcie.
- W przypadku innych zakażeń wymieszaj po 5 kropli olejku eukaliptusowego i olejku paczulowego z 10 kroplami olejku z drzewa herbacianego, 10 kropelkami oleju z aksamitek i dwiema łyżkami oleju migdałowego.
Kiedy potrzebny jest lekarz?
- Gdy mimo stosowania domowych metod leczenia zmiany zaczynają przenosić się na kolejne części paznokcia.
- Gdy okolice paznokci zaczynają boleć, stają się spuchnięte, zaczerwienione lub zaropiałe.
- Gdy podejrzewasz, że zmiany obejmujące paznokcie są objawem innej choroby.