Cukrzyca – czynniki ryzyka
Cukrzyca jest groźną chorobą, tym bardziej niebezpieczną, że na początku często nie daje żadnych niepokojących objawów, siejąc po cichu spustoszenie w organizmie, prowadząc m.in. do uszkodzenia drobnych naczyń w siatkówce oka, zwiększając prawdopodobieństwo choroby niedokrwiennej serca, zawału czy udaru, uszkadzając nerwy i doprowadzając m.in. do utraty czucia, zwłaszcza w kończynach dolnych.
Wyróżnia się dwie postaci tej choroby:
- cukrzycę insulinozależną typu I – bezpośrednią jej przyczyną jest uszkodzenie komórek beta trzustki produkujących insulinę, które atakowane są przez system immunologiczny organizmu, doprowadzający do stanu, w którym trzustka traci zdolność wytwarzania insuliny i konieczne staje się jej podawanie,
- cukrzycę insulinoniezależną typu II – jej przyczyną jest wytwarzanie przez trzustkę niewystarczającej ilości insuliny lub odporność komórek organizmu na jej działanie; w początkowym stadium lecznicze działanie przynosi dieta, później – jeżeli nie przyniesie ona efektów – stosuje się także leki, czasami także insulinę.
Czynniki ryzyka cukrzycy
- otyłość – wskaźnik BMI powyżej 25;
- odkładanie się tkanki tłuszczowej w talii oraz na brzuchu;
- siedzący tryb życia, nieregularne ćwiczenia lub zupełny ich brak;
- wiek – powyżej 45 roku życia;
- przypadki cukrzycy typu II w bliskiej rodzinie;
- przebyta cukrzyca ciążowa lub urodzenie dziecka o wadze ponad 4,5 kg;
- niski poziom cholesterolu HDL (poniżej 35);
- wysoki poziom trójglicerydów (ponad 250);
- wysokie ciśnienie.