Dieta beztłuszczowa

Dieta beztłuszczowa

Dieta beztłuszczowa

Dieta ta jest jedną z najskuteczniejszych diet odchudzających, po której zazwyczaj nie ma efektu jojo. Trzeba jednak wiedzieć, że nie polega ona na zmianie nawyków żywieniowych tylko na czas jej trwania, na przykład na miesiąc, ale na wyrobieniu ich sobie już na stałe.

Na szczęście wielkie wyrzeczenia nie są konieczne, wystarczy jedynie nieco zmodyfikować sposób przygotowywania posiłków, by ograniczyć spożycie niektórych tłuszczów, a inne całkowicie wyeliminować i zastąpić je zdrowymi.

Dieta beztłuszczowaTłuszcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Tłuszcze pochodzenia roślinnego, czyli masło, smalec czy tłuste mięso, są niedobre dla ludzkiego organizmu, gdyż znacznie podnoszą poziom tzw. złego cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko zawału serca i zachorowania na miażdżycę. Tłuszcze te należy zastąpić kwasami tłuszczowymi nienasyconymi (jednonienasyconymi i wielonienasyconymi), które można znaleźć w oleju z pestek winogron, oliwie z oliwek, oliwkach, orzechach ziemnych czy awokado (kwasy tłuszczowe jednonienasycone) oraz w rybach takich jak makrela, łosoś, pstrąg czy tuńczyk, oleju słonecznikowym i pestkach czy we włoskich orzechach (kwasy tłuszczowe wielonienasycone).

Tymi produktami należy zastępować tłuszcze zwierzęce, gdyż obniżają one poziom złego cholesterolu, zapobiegają nadciśnieniu i niedociśnieniu oraz nie dopuszczają do tworzenia się we krwi zakrzepów, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia groźnych chorób.

Wybieraj zdrowe tłuszcze

Wbrew pozorom, stosowanie diety beztłuszczowej wcale nie jest skomplikowane. Najłatwiejsze  w niej jest to, że nie trzeba przyrządzać specjalnych posiłków, a jedynie „odchudzić” te znane i lubiane poprzez pewne modyfikacje, które polegają przede wszystkim na zastępowaniu tłuszczów niezdrowych – zdrowymi. I tak na przykład, zamiast majonezu czy sosów na bazie śmietany sałatki należy doprawiać ziołami, octem balsamicznym czy jogurtem naturalnym. Z potraw mięsnych usuwać tworząca się na powierzchni warstewkę tłuszczu. Dobrym pomysłem jest przygotowywanie takich dań dzień wcześniej, gdyż, kiedy zostaną schłodzone, na powierzchni utworzy się warstwa tłuszczu, którą łatwo będzie usunąć. Z zupy tłuszcz łatwo można usunąć, zawijając w kawałek bawełnianej tkaniny kostkę lodu i za jej pomocą Dieta beztłuszczowazbierać tłuszcz.

Unikaj smażenia i kupuj produkty pozbawione tłuszczu

Bardzo ważne jest także, by w miarę możliwości unikać smażenia potraw, zastępując je gotowaniem na parze lub pieczeniem w folii, a jeśli jest to niemożliwe, smażyć bez dodatku tłuszczu, na przykład w woku albo na patelni stalowej o grubym dnie. Ponadto trzeba pamiętać, by podczas zakupów zwracać uwagę na etykiety kupowanych produktów. Żaden produkt nie powinien zawierać więcej tłuszczu niż 5 g na 100. Dobrym wyjściem jest kupowanie odtłuszczonych produktów typu „light”.

Co jest polecane, a czego lepiej unikać?

Podczas stosowania diety beztłuszczowej, tak jak w przypadku każdej innej diety, niektóre z produktów pokarmowych są bardzo polecane, innych zaś należy zdecydowanie unikać. Te, których nie trzeba ograniczać, to przede wszystkim rośliny strączkowe, warzywa, owoce oraz zboża. Polecane są również chude mleko i jego przetwory, a także białka jaj i wszelkie produkty typu „light” czy beztłuszczowe, choć w tym przypadku należy zachować pewien zdrowy miar. Unikać zaś należy mięsa pod każdą  postacią, również ryb, oliwy, olejów, margaryny i masła, owoców awokado, oliwek, ziaren i orzechów, tłustego nabiału, cukrów i miodu oraz alkoholu.

Dieta beztłuszczowaZalety diety beztłuszczowej

Dieta beztłuszczowa ma tę ważną zaletę, że nie trzeba się ograniczać w jedzeniu dozwolonych produktów, wiec nikt nie będzie na niej cierpiał głodu. Jednakże nie dla wszystkich osób wyeliminowanie tłuszczów będzie dobre i niektórzy po prostu mogą nie być w stanie wytrzymać dłużej bez na przykład czerwonego mięsa. Ułatwioną sprawę mają tutaj wegetarianie.

Lekarze podkreślają również, że dieta pozbawiona tłuszczów może doprowadzić do niedoborów witamin i ważnych mikroelementów w diecie, dlatego stosując ją, trzeba się z tym liczyć i skonsultować się lekarzem jeśli tylko pojawią się jakieś niepokojące dolegliwości zdrowotne.

Reply