Dieta wegetariańska
Dieta wegetariańska to chyba najbardziej znana dieta, bo nie ma raczej osoby, która by o niej nie słyszała i wcale nie trzeba być biegłym w tym temacie, by wiedzieć, czym się charakteryzuje.
Powszechnie wiadomo, że wegetarianie nie spożywają mięsa, ale czasem także rezygnują z jedzenia jajek i nabiału. Komponowane z uwzględnieniem braku tych składników posiłki muszą być na tyle urozmaicone, by nadrabiały braki żelaza i białka, których źródłem w diecie nie-wegetarian są właśnie produkty pochodzenia zwierzęcego.
Jak zachować dobre zdrowie podczas diety?
Dlatego jeśli wegetarianin chce zachować zdrowie i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych mu do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych, musi spożywać na przykład duże ilości warzyw strączkowych, które zawierają sporo białka i witamin z grupy B. Bogatym źródłem żelaza są: fasola, soczewica, pietruszka, orzechy, suszone owoce, a także żółtka jaj (dla tych, którzy z nich nie rezygnują) oraz płatki zbożowe. Tych produktów w diecie wegetarianina na pewno nie może zabraknąć, bowiem substancje te są absolutnie niezbędne i ich niedobór pociąga za sobą poważne skutki zdrowotne.
Co powinni jeść wegetarianie?
Wegetarianie niejedzący mleka, jego przetworów i jaj mają utrudnioną sprawę, ponieważ właśnie te produkty zawierają najwięcej witaminy B12, która jest bardzo ważna, zatem muszą jeść duże ilości szpinaku, sałaty, pomidorów, marchewki, dyni czy botwiny. Niedobory wapnia należy rekompensować sobie spożywaniem warzyw o ciemnych liściach, orzechów, pieczywa pełnoziarnistego czy pestek słonecznika. Obecny w mleku i żółtkach jaj cynk znaleźć można także w orzechach, pełnych ziarnach, niemal wszystkich warzywach oraz roślinach strączkowych. Niezbędny zwłaszcza dla kobiet będących w ciąży kwas foliowy zawierają również zielone warzywa liściaste, a także owoce, orzechy ziemne i fasola.
Zalety stosowania diety wegetariańskiej
Mimo iż, jak widać, dieta wegetariańska nastręcza sporo problemów związanych z koniecznością poszukiwania składników odżywczych w pokarmach innych niż w przypadku nie-wegetarian, jest jednocześnie bardzo zdrowa. Składa się na to bardzo wiele aspektów, a istotniejszym jest unikanie przez osoby stosujące tę dietę żywności wysoko przetworzonej, która zawiera duże ilości toksyn i nie przyczynia się na pewno do utrzymania szczupłej sylwetki. Nie spożywa się sztucznych barwników czy środków konserwujących, a także ogranicza się sól i cukier, co na pewno jest z dużą korzyścią dla zdrowia.
Przyjmuje się natomiast duże ilości błonnika, który obecny jest w większości warzyw i w pełnych ziarnach. Substancja ta jest bardzo pożądana, ponieważ ułatwia trawienie, usuwając takie przykre dolegliwości jak nadmierne gazy czy zaparcia, oczyszczając równocześnie organizm z toksyn i zalegających w nim resztek niestrawionych pokarmów. Ponadto dieta ta narzuca konieczność dbania, by posiłki były urozmaicone, co również ma szereg zalet, nie tylko w postaci odkrywania nowych smaków, poprawienia zdrowia i – co za tym idzie – także samopoczucia, ale również wegetarianie zazwyczaj nie mają większych problemów ze skórą czy włosami, a przynajmniej w aspekcie, w którym mogłoby to być winą nieodpowiedniej diety.
Coś więcej niż odchudzanie…
Dieta wegetariańska nie jest typową dieta odchudzającą i częściej stosowana jest ze względów zdrowotnych albo ideologicznych, ale mimo to odchudza skutecznie, bo można na niej stracić aż kilogram tygodniowo, co jest optymalnym tempem tracenia na wadze jeśli chodzi o zdanie specjalistów żywienia.
Wegetarianizm a zdrowie
Najważniejszy jednak nadal pozostaje wpływ diety wegetariańskiej na zdrowie. Ten sposób żywienia, pod warunkiem oczywiście, że jest odpowiednio zbilansowany, ma bardzo korzystny wpływ m.in. na leczenie otyłości, choroby niedokrwiennej serca, kamicy żółciowej i nerkowej, nadciśnienia, cukrzycy, osteoporozy, uchyłkowatości jelita grubego czy raka okrężnicy. Co więcej, u osób niejedzących mięsa znacznie rzadziej można zaobserwować występowanie wymienionych i wielu innych chorób niż u osób odżywiających się standardowo.
Ponadto dieta ta pomaga w znaczący sposób obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że jest ona bardzo polecana wyłącznie dla osób dorosłych, jeśli zaś ma ją stosować dziecko, koniecznie musi być pod stałą opieką lekarza, gdyż w okresie intensywnego wzrostu istnieje większe zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze, a ich niedobór może doprowadzić do zaburzeń rozwoju i poważnych chorób.