Dieta na stres
Bardzo duża liczba osób „zajada” stres, sięgając najczęściej po słodycze albo niezdrowe przekąski w postaci paluszków, chipsów czy krakersów.
Mało kto jednak wie, że ze skutkami stres można sobie poradzić, wystarczy tylko wzbogacić swoją codzienną dietę w odpowiednie składniki, zawierające duże ilości między innymi magnezu i potasu.
Dieta taka poza tym, że pomaga uodpornić się na stres, znacząco poprawia także jakość snu, ponieważ nie jest on zakłócony przez zły nastrój i zdenerwowanie. Ważnym elementem tej diety są również zioła, które pomagają się odprężyć i rozluźnić.
Co jeść, by móc lepiej radzić sobie ze stresem?
Zamiast niezdrowych przekąsek czy kalorycznych słodyczy dobrze jest sięgać po banany. Osoby, które dbają o linię nie powinny jednak z nimi przesadzać, gdyż są one dość kaloryczne, jednakże wszyscy inni mogą je jeść niemal bez ograniczeń, bo poza tym, że są smaczne i stanowią doskonałą alternatywę dla chrupkich słonych przekąsek, zawierają duże ilości potasu, który wpływa kojąco na układ nerwowy. Dobrym wyjściem jest noszenie przy sobie chipsów bananowych (występują w postaci suszonych plasterków banana), bo można je chrupać niemal bez przerwy.
Bardzo polecane są także morele, głównie suszone, ponieważ zawierają ogromne ilości potasu. Podobnie wartościowe są suszone figi, a także awokado, które poza tym jest bogate w dobroczynne tłuszcze, które wzmacniają układ nerwowy, lecz – podobnie jak w przypadku bananów – ilość spożywanych owoców powinny ograniczyć osoby, które pragną schudnąć.
Przekąski między posiłkami
Pomiędzy posiłkami można także sięgać po orzechy, najlepiej włoskie i nerkowca, a także migdały. One również są dużo zdrowsze niż słodycze, gdyż są bogate w składniki mineralne oraz dobroczynnie wpływają na nastrój. Należy również jak najczęściej jadać szpinak, który ponadto, że dzięki zawartości magnezu łagodzi stres i skutki zdenerwowania, to także dzięki temu samemu pierwiastkowi zapobiega skurczom mięśni, które często są wynikiem nerwowego napięcia, choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę. W sytuacjach wyjątkowo stresujących można także wspomagać się piciem naparu z melisy, która doskonale uspokaja i pomaga się wyciszyć, a poza tym ma przyjemny, łagodny smak, w przeciwieństwie do większość naparów ziołowych.
Magnez w walce ze stresem
Na co dzień również można spożywać pokarmy, które na dłuższą metę pomagają walczyć ze stresem. Należy między innymi spożywać spore ilości produktów białkowych, a także nienasyconych tłuszczów i produktów węglowodanowych. Ważne są także proporcje spożywanych grup pokarmowych, bo węglowodanów powinno być zawsze więcej niż białka.
Trzeba jeść duże ilości świeżych warzyw i owoców, najlepiej na surowo, a także produktów z pełnego ziarna – pieczywa i makaronów. Bardzo polecane są także płatki owsiane, kakao i gorzka czekolada oraz kiełki zbóż, bowiem wszystkie te produkty zawierają duże ilości magnezu, a to jest pierwiastek najważniejszy w przypadku stresu.
Odpowiednie przyprawy
Niezwykle istotne jest również przyprawianie potraw odpowiednimi przyprawami, które także mają działanie uspokajające. Najbardziej polecane są zioła takie jak tymianek, majeranek, bazylia i melisa, a także gałka muszkatołowa. Zalecane są również duże ilości ryb – mogą być nawet bardzo tłuste. Każdego dnia powinno się wypijać około 2 litrów wody, ponieważ ona również łagodzi objawy stresu. Dobrze jest pić także inne niegazowane napoje i świeże soki warzywne i owocowe oraz wspomnianą już wcześniej herbatkę z melisy, nawet profilaktycznie.
Czego unikać?
Jeśli chodzi o produkty, których w diecie tej powinno się unikać, to są to między innymi słodycze, mięso wieprzowe, napoje energetyczne oraz kawa. Wszystkie one usuwają magnez z organizmu, wpływają na pogorszenie koncentracji i zwiększają stany niepokoju oraz nerwowego napięcia. Niewskazany jest również tłusty nabiał oraz – wbrew pozorom – alkohol, który wcale nie pomaga się odprężyć, a nawet jeśli, to jego działanie jest chwilowe, zaś nadużywanie go jako remedium na stres może doprowadzić do depresji.