Gotowanie na ekranie – pasja czy moda?
Od jakiegoś czasu obserwujemy spore zainteresowanie sztuką kulinarną. W telewizji nie brakuje programów, w których gotują nie tylko profesjonalni kucharze czy specjaliści od zdrowego żywienia, ale także twarze polskich seriali, celebryci, byłe modelki, czy prezenterki telewizyjne. Właściwie na każdym kanale możemy znaleźć tego typu format.
Czy to oznacza, że gotowanie nie musi być jedynie przykrym obowiązkiem, a staje się sztuką, której poświęca się coraz więcej czasu? Nowe smaki, przepisy na egzotyczne potrawy, sposoby na szybkie przygotowanie prostego dania za małą cenę albo konkurs kulinarny na najlepiej przygotowaną kolację – pomysłów jest więc sporo. Telewizja trafia w gusta Polaków, bo wiele z tych formatów, znajduje się w ramówce od kilku lat.
Dlaczego tak lubimy programy o gotowaniu?
Pomysły tradycyjnie nie są naszego autorstwa. Niemniej jednak bardzo dobrze się sprawdzają również w naszym kraju. Gotowanie stało się więc przyjemną rozrywką. Lubimy nowości i ciekawostki, a w programach kulinarnych akurat tego nie brakuje. Poza tym gotujące gwiazdy wydają się nam o wiele bardziej sympatyczne w takiej swojskiej kuchennej krasie. Mało realny jest ich nie do końca kuchenny wygląd. Pomalowane paznokcie, piękny makijaż, biżuteria, bardzo staranna fryzura – kreacja wizerunku staje się wtedy przerysowana, a my zaczynamy sobie wyobrażać, że podczas przygotowywania posiłków kawałki lakieru odpryskują i stają się jego częścią.
Na uwagę zasługuje program: „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Oprócz ciekawych, oryginalnych dań Makłowicz serwuje swoim widzą porządną dawkę historii danego kraju, jego zwyczaje i kulturę. Posiłki przygotowywane są w ekstremalnych warunkach, często w towarzystwie mieszkańców. Wszystko to sprawia, że program jest niezwykle interesujący. Nie ma w nim pięknych, idealnie urządzonych kuchni, naczyń najdroższej jakości. Makłowicz potrafi zorganizować swoje małe kulinarne królestwo w najmniej spodziewanych miejscach.
Poza telewizją sztuka kulinarna opanowała także Internet. Blogi, portale, fan page na facebooku – coraz więcej pasjonatów publikuje swoje domowe pomysły na dobry obiad czy deser. Nie brakuje też filmików na youtube.com, w których możemy zobaczyć poszczególne etapy przygotowywanie potrawy. Stajemy się więc coraz bardziej odważni i otwarci na społeczeństwo. Dzielimy się swoimi pomysłami. Szukamy niecodziennych smaków. Dziś nawet najmniej zorientowany w sztuce kulinarnej człowiek znajdzie pomoc w Internecie. Kiedyś ludzie odpisywali przepisy od sąsiadki, dziś szukają ich w telewizji i w sieci.
Z chęcią śledzimy kulinarne zmagania w „Kuchennych rewolucjach” czy „Masterchefie”. Gotujemy w domu z rodziną, z przyjaciółmi. Lubimy spotkania przy jedzeniu w knajpkach. Zapraszamy gości do kuchni i nie jest to czymś nietaktownym. Polacy zwracają uwagę na to, jak i w czym posiłki są podawane. Modne stały się kursy kulinarne, seriale i filmy, w których się gotuje.
Delektujemy się posiłkami. Jedzenie staje się więc nie tylko sposobem na zaspakajanie potrzeb fizycznych. Coraz częściej popularne staje się więc powiedzenie: „Przez żołądek do serca”.