Przyprawy pod lupą: gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa to wysuszone jądro nasienne rośliny zwanej muszkatołowiec korzenny. To niewielkie drzewo, uprawiane w krajach o ciepłym klimacie. Owoce muszkatołowca, wyglądem przypominające śliwkę, w miarę dojrzewania wysychają i pękają.
Po wyłuszczeniu nasienia z ich mięsistej osnówki otrzymuje się tzw. kwiat muszkatołowy, także stanowiący cenioną w kuchni przyprawę.
Co warto wiedzieć o gałce muszkatołowej?
Zarówno kwiat, jak i gałka zawdzięczają swą kulinarną karierę specyficznemu zapachowi i korzennemu smakowi. Gałki należy jednak używać z umiarem (co dotyczy zresztą wszystkich innych wyrazistych przypraw), aby jej silny aromat nie zdominował podstawowego smaku potrawy, lecz jedynie go uzupełniał. Ponieważ zapach gałki dość szybko ulatnia się, ucieramy potrzebną ilość na chwilę przed użyciem, a resztę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Sproszkowaną lub utartą na tarce gałką muszkatołową doprawia się flaki, pasztety, różne farsze mięsne i podrobowe; dodaje się ją do niektórych sosów, zup i potraw warzywnych, na przykład do szpinaku. Jest też ona tradycyjnym dodatkiem do pierników.
Przepis na krupnik litewski z gałką muszkatołową
Często stosuje się gałkę przy produkcji likierów i słodkich wódek, a w domu doprawia się nią krupnik litewski – rozgrzewający trunek, którym w zimowy, karnawałowy wieczór możemy poczęstować zmarzniętych gości.
Przyrządza się go łatwo i szybko. Zagotowujemy szklankę miodu rozcieńczonego szklanką wody, dodajemy ćwierć utartej gałki, kawałek laski wanilii i kawałek cynamonu, parę goździków oraz skrawek skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Gotujemy przez chwilę, odstawiamy na pół godziny, po czym cedzimy przez gęste sitko, ponownie doprowadzamy do wrzenia i przelewamy wrzący napój do naczynia z pokrywką, na przykład szklanego dzbanka żaroodpornego; teraz dolewamy szklankę spirytusu i po wymieszaniu podajemy gorący krupnik w małych czarkach lub kieliszkach do wódki.
Gałka muszkatołowa – film video
Poniżej krótki film opisujący właściwości gałki muszkatołowej – zachęcamy do obejrzenia!
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=kMNBooGDwog[/tube]