Mango – owoc młodości
Mango jest jednym z najpopularniejszych, najsmaczniejszych, a przede wszystkim najzdrowszych owoców na świecie! Jest źródłem witamin oraz składników mineralnych, przede wszystkim tych mających właściwości przeciwutleniające, dlatego mango często określane jest jako „owoc młodości”.
Owoc mango posiada związki aktywnie biologicznie, łagodzące stany zapalne i chroniące przed rozwojem choroby nowotworowej. Zawiera także dużą ilość cennego beta-karotenu, dzięki czemu chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Z uwagi na swoje właściwości odżywcze mango jest zalecane głównie osobom osłabionym.
Jakie korzyści zdrowotne ma owoc mango?
1. Jest to źródło witaminy C, która ułatwi przyswajanie żelaza oraz witamin z grupy B, wzmacniających układ nerwowy i immunologiczny.
2. Posiada witaminę E i A, które mają pozytywne działanie na zdrowie oczu i stan skóry.
3. Zawiera enzymy, które wpływają na trawienie białek.
4. Zawiera cenny potas, miedź oraz magnez.
5. Hamuje rozwój komórek nowotworowych.
6. Ma błonnik, który pozwala obniżyć cholesterol.
7. Peeling z owocu mango ma właściwości przeciwzapalne.
8. Kwiaty tego owocu są wykorzystywane w leczeniu biegunek i zakażeń dróg moczowych.
9. Masło z pestek mango działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny, opóźniając starzenie się skóry.
10. Kora mangowca ma działanie przeciwbólowe w przypadku reumatyzmu.
Jak wybrać dojrzały owoc?
Kupując mango zwróć uwagę, czy jego skórka jest błyszcząca i nie została uszkodzona. Dojrzały owoc powinien lekko ugiąć się przy dotknięciu. Można także kupić twardszy owoc i zostawić go na kilka dni w pokojowej temperaturze, aż dojrzeje. Musimy pamiętać, że mango jest owocem o bardzo specyficznym smaku i jeżeli zjemy go w nieodpowiedni sposób, może nam nie smakować, dlatego zawsze wybierajmy dojrzałe owoce. Mango można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Mango jest nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne. Świetnie nadaje się do różnych deserów czy sałatek.
Jak obrać i jeść mango?
- Jeżeli mango jest dojrzałe obierz je ze skórki jak najcieniej przy pomocy obieraczki albo nożyka.
- Jeśli chcesz spróbować, jak smakuje sam owoc, włóż go na chwilę do lodówki, a później wyjadaj jego miąższ łyżeczką (podobnie jak owoc kiwi).
- Przekrój owoc na pół, wzdłuż pestki. Potem podetnij brzeg pestki i wyrwij ją. Na końcu obierz skórkę.
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=nARNTY1rfIs[/tube]