Kuchnia

Luzowanie kaczki

Luzowanie kaczki polega na usunięciu z całej tuszki kości bez dzielenia jej na poszczególne części. Początkowo może się to wydawać…

11 lat ago

Przepisy na pierogi

Święty Jacku z pierogami - to stare, sięgające XIII wieku polskie porzekadło jest najprawdopodobniej związane z Jackiem Odrowążem.  Choć dzisiaj zapewne nikt…

11 lat ago

Przepis na ciasto kruche

Przyrządzanie ciast kruchych, półkruchych oraz krucho-drożdżowych jest łatwe i niepracochłonne. Robi się z nich rozmaite wypieki. Z ciast tych piecze…

11 lat ago

Przyrządzanie ryb

Ryby możemy smażyć, piec w piekarniku, na ruszcie, gotować w wodzie lub na parze, dusić, marynować albo też przyrządzać na…

11 lat ago

Brokuły w walce z nowotworem

Kilkanaście lat temu brokuły były w Polsce praktycznie nieznane. Dziś kupić je można w każdym sklepie. W świecie moda na…

12 lat ago

Makaron lekarstwem na depresję

  Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale faktem jest, że makaron to świetne lekarstwo na... jesienne smutki! Nic zresztą…

12 lat ago

Czekolada – słodki deser

Każdy z nas wie, że czekolada jest kaloryczna, zawiera duże ilości cukru i tłuszczu, ale jednocześnie znakomicie smakuje, a co…

12 lat ago

Przepis na udane grillowanie

Lato to czas odpoczynku, wyjazdów i spotkań w gronie przyjaciół, a tym samym doskonały czas na wspólne grillowanie z rodziną…

12 lat ago

Prawdziwy kawior

Nazwa kawior pochodzi z języka tatarskiego, w którym słowo khawia oznacza ikrę samicy jesiotra. Tylko ona zasługuje na to zaszczytne…

12 lat ago

Pora na pomidora!

Pomidor to prawdziwe źródło zdrowia! Leczy serce, zwalcza wolne rodniki, obniża ciśnienie krwi, reguluje przemianę materii i jest wrogiem miażdżycy.…

12 lat ago