Obok win, serów oraz owoców, wędliny to podstawa włoskiej kuchni. Tradycja ich wyrobu sięga dalekich stuleci. Królowa włoskich wędlin to…
Jak przechowywać owoce, aby na dłużej zachowały swoją świeżość? Jak sprawdzić czy kupowane przez nas owoce są dojrzałe? Co robić…
Jest smaczny i przy okazji lekkostrawny. Świetny dla osób borykających się z nadwagą. Patison pochodzi z Ameryki Północnej, a do…
Papryka Papryka jest nie tylko potrawą, przyprawą ale również świetnym lekiem i afrodyzjakiem. Jako afrodyzjak popularność zdobyła głównie chili, która…
Czas, aby zieleń zagościła na naszych talerzach, ponieważ zielone części roślin oczyszczają i regenerują organizm. Pietruszka, koperek, bazylia, tymianek, szczypiorek…
Wino ma duszę subtelną, delikatną, która cierpi, gdy na jakimś przyjęciu czy weselu mieszamy je z piwem czy wódką, co…
Banan to jedna z najstarszych roślin uprawnych strefy tropikalnej, ale także najważniejsza. Jej owoce zastępują często chleb mieszkańcom Afryki, Indii,…
W Kraju Kwitnącej Wiśni, czyli w Japonii, gotowanie nie jest zwykłą czynnością związaną z odżywianiem się, lecz stanowi nierozerwalną część kultury.…
W każdej kuchni perfekcyjnej pani domu powinno być ich kilka. Ostre i używane zgodnie z przeznaczeniem, noże skracają czas pracy…
Śledzie w oliwie, ryba smażona na oleju, podsmażane pierogi. Typowe wigilijne menu. Myślisz, że za dużo w nim tłuszczu? Niekoniecznie.…