Kuchnia

Wędliny rodem z Włoch

Obok win, serów oraz owoców, wędliny to podstawa włoskiej kuchni. Tradycja ich wyrobu sięga dalekich stuleci. Królowa włoskich wędlin to…

12 lat ago

Kuchenne porady: Owoce

Jak przechowywać owoce, aby na dłużej zachowały swoją świeżość? Jak sprawdzić czy kupowane przez nas owoce są dojrzałe? Co robić…

12 lat ago

Patison – pożywna przekąska

Jest smaczny i przy okazji lekkostrawny. Świetny dla osób borykających się z nadwagą. Patison pochodzi z Ameryki Północnej, a do…

12 lat ago

Popularne warzywa

Papryka Papryka jest nie tylko potrawą, przyprawą ale również świetnym lekiem i afrodyzjakiem. Jako afrodyzjak popularność zdobyła głównie chili, która…

12 lat ago

Popularne przyprawy

Czas, aby zieleń zagościła na naszych talerzach, ponieważ zielone części roślin oczyszczają i regenerują organizm. Pietruszka, koperek, bazylia, tymianek, szczypiorek…

12 lat ago

Wino – trunek z duszą

Wino ma duszę subtelną, delikatną, która cierpi, gdy na jakimś przyjęciu czy weselu mieszamy je z piwem czy wódką, co…

12 lat ago

Banan na zdrowie

Banan to jedna z najstarszych roślin uprawnych strefy tropikalnej, ale także najważniejsza. Jej owoce zastępują często chleb mieszkańcom Afryki, Indii,…

12 lat ago

Kuchnia japońska – ciekawostki

W Kraju Kwitnącej Wiśni, czyli w Japonii, gotowanie nie jest zwykłą czynnością związaną z odżywianiem się, lecz stanowi nierozerwalną część kultury.…

12 lat ago

Jak wybrać nóż kuchenny

W każdej kuchni perfekcyjnej pani domu powinno być ich kilka. Ostre i używane zgodnie z przeznaczeniem, noże skracają czas pracy…

12 lat ago

Oleje w diecie

Śledzie w oliwie, ryba smażona na oleju, podsmażane pierogi. Typowe wigilijne menu. Myślisz, że za dużo w nim tłuszczu? Niekoniecznie.…

12 lat ago