Koktajl mleczno-żurawinowy
Koktajl mleczno-żurawinowy to świetny zastrzyk energii na cały dzień, warto więc umieć go przyrządzić i jak najczęściej wypijać na śniadanie.
Jego przygotowanie nie powinno sprawić nam większych problemów – wystarczy blender lub mikser i odrobina czasu.
Składniki:
- pół szklanki żurawiny,
- szklanka jogurtu,
- łyżka zmielonego siemienia lnianego,
- łyżeczka miodu,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- mięta lub melisa.
Przygotowanie:
Przystępując do przygotowania koktajlu żurawinowego, wyjmujemy żurawinę z lodówki, myjemy, odsączamy, wyrzucamy do garnka, zalewamy szklanką ciepłej wody, doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Mieszamy, dodajemy cukier trzcinowy lub miód, a następnie miksujemy razem z jogurtem naturalnym. Międzyczasie dodajemy siemię lniane i cynamon, przelewamy całość do szklanki, wkładamy do lodówki na kilkanaście minut… i gotowe. Przed podaniem dekorujemy świeżą miętą lub melisą.