Nadwrażliwość na pokarmy

Nadwrażliwość na pokarmy

Nadwrażliwość na pokarmy

Dwa podstawowe rodzaje nadwrażliwości pokarmowej to alergie pokarmowe i nietolerancje.

Niestety, ostatnio spotykamy się z nimi coraz częściej, i coraz częściej dotykają one nie tylko dorosłych, ale także naszych najmłodszych.

Czym jest alergia pokarmowa i co może ją powodować?

W przypadku alergii układu odpornościowego reaguje na niektóre pokarmy, tak jakby były czynnikiem chorobotwórczym. Alergie pokarmowe występują częściej u dzieci niż w śród dorosłych.

Nadwrażliwość na pokarmy, która nie jest wywołana reakcją układu odpornościowego, nazywamy nietolerancją. Jej przyczyną może być brak enzymu potrzebnego do trawienia jakiegoś składnika pokarmu.

  • Glutaminian sodu wywołuje u niektórych osób omdlenia, nagłe zaczerwienienie twarzy i ból głowy i brzucha.
  • Sztuczne barwniki spożywcze (głównie żółte i pomarańczowe) mogą wywołać wyprysk lub astmę , zaś kofeina może powodować bezsenność i drgawki.

alergia pokarmowaBól brzucha występuje czasem po zjedzeniu dużych ilości owoców lub innych produktów bogatych w węglowodany. Napełniony takim pożywieniem żołądek opróżnia się powoli, a fermentacja wywołana przez bakterie, powoduje wydzielanie gazu, który rozdyma żołądek i jelita.

Przypuszcza się, że uszkodzenie wyściółki jelita – w wyniku zakażenia lub podrażnienia przez niektóre pokarmy czy antybiotyki – może spowodować, że jelito zaczyna przeciekać, czyli do krwi przedostają się śladowe ilości niestrawionych pokarmów. Może to wywołać alergię pokarmową.

Objawy alergii

Alergia wczesna

Objawy tego typu reakcji pojawiają się już po godzinie lub dwóch od zjedzenia nawet niewielkiej ilości pokarmu, na który jesteś uczulony. Układ odpornościowy wytwarza substancje, które wywołują stan zapalny, oraz specyficzne przeciwciała zwane IgE. Badania krwi, próby skórne oraz badania stężenia IgE najlepiej wykrywają alergie wczesne.

Objawami mogą być :

  • pokrzywka,
  • katar sienny,
  • astma,
  • spuchnięte wargi, jama ustna i nabłonek dróg oddechowych.

Alergia późna

Objawy pojawiają się do 72 godzin po zjedzeniu pokarmu, na który jesteś uczulony, najczęściej kiedy zjesz dużą ilość takiego pokarmu lub jeśli jadasz go często. Układ odpornościowy wytwarza wówczas przeciwciała typu IgG, a czasem również substancje wywołujące stan zapalny. Określenie alergenu może być trudne. Objawy nie są wyraźne, pojawiają się późno, a wywołują je zwykle pokarmy, które jesz dość często. Ten typ reakcji występuje częściej wtedy, gdy jesteśmy w stanie napięcia fizycznego lub psychicznego. Pokarm, na który jesteś uczulony, może być Twoim ulubionym.

Alergia późna może również powodować:

  • nagłe zaczerwienienie twarzy,
  • zmęczenie,
  • osłabienie mięśni i ich pobolewanie i sztywność,
  • wyprysk,
  • nudności i wymioty,
  • biegunkę,
  • ból brzucha,
  • ból stawów,
  • kołatanie serca,
  • wzdęcia,
  • zmiany masy ciała.

Zapobieganie alergii pokarmowej

  • alergia pokarmowaZdrowo się odżywiaj, żeby uszkodzenia powodowane przez reakcje uczuleniowe były jak najmniejsze. Jedz pokarmy, które zawierają dużo flawonoidów, miedź, żelazo, magnez, selen, cynk, niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, a także A, C i E. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, nie jedz ciastek i ciast, gdy nie jesteś zupełnie pewny, z jakiej maki są upieczone.
  • Jeśli przebyłeś zapalenie żołądka i jelit, możesz cierpieć na czasową nietolerancję glutenu lub cukru. Stopniowo i powoli włączaj do jadłospisu pokarmy, w skład których wchodzą mąka pszenna, jęczmienna, owsiana, żytnia, lub cukier.
  • Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych u dziecka, karm je piersią przynajmniej przez pierwszy rok życia i nie wprowadzaj, żadnych innych pokarmów, zanim nie skończy on 4 albo sześciu miesięcy.
  • Nie wprowadzaj pokarmów, które najczęściej wywołują uczulenia, zanim dziecko skończy 6 miesięcy. Jeśli w Twojej rodzinie występują przypadki alergii, poczekaj jeszcze dłużej.

Leczenie alergii pokarmowej

Co jeść?

  • Postaraj się ustalić, na które  pokarmy jesteś uczulony. Osoby z wczesną alergią reagują zwykle na jeden lub dwa pokarmy, natomiast w przypadku alergii późnej takich pokarmów może być nawet 15.
  • Przez trzy miesiące notuj, co jesz, i zapisuj zaobserwowane objawy. Pomoże to wykryć związki między odżywianiem a reakcją organizmu.
  • Jeśli podejrzewasz, że jesteś uczulony na jakiś konkretny pokarm, nie jedz go przez trzy tygodnie , a następnie zacznij jeść go znowu, aby stwierdzić czy objawy powrócą.
  • Jeśli nadal nie uda ci się ustalić na jaki pokarm jesteś uczulony, nie jedz przez trzy tygodnie pokarmów, które uważasz, za prawdopodobne alergeny. Następnie co cztery dni zjadaj niewielką ilość jednego z nich i obserwuj , czy wystąpią objawy uczulenia . Przeprowadź tę próbę pod nadzorem lekarza.
  • Pamiętaj, że kiedy wykluczysz z jadłospisu pokarm , na który jesteś uczulony, możesz przez jakiś czasu odczuwać przykre objawy typu: ból głowy, zmęczenie, drażliwość.
  • Musisz przestać jeść produkty, które zalicza się do alergenów.

Preparaty wspomagające

  • Jeśli masz zaburzenia trawienia , zastosuj tabletki z Lactobacillus acidophilus lub Bifidobacteriu bifidum oraz witaminy A, C i E, a także flawonoidy i cynk. Zestaw ten działa leczniczo na wyściółkę jelita.
  • Jeśli wrażliwość pokarmowa wynika z braku jakiegoś enzymu trawiennego w organizmie, spróbuj zastosować preparat, który zawiera ten enzym.

Leki ziołowe łagodzące objawy alergii pokarmowej

Zioła nie mogą wyleczyć alergii, ale niektóre mogą łagodzić jej objawy. Jest to przydatne wówczas , gdy starasz się rozpoznać, które produkty Ci szkodzą. Zioła przyspieszają również powrót do zdrowia, gdy zrezygnujesz z pokarmów, na które jesteś uczulony.

  • Pij 3 x dziennie herbatkę lub kilka kropli nalewki z jeżówki , lukrecji i czerwonej koniczyny.
  • Pij co cztery godziny filiżankę z herbatki z krwawnika lub rumianku albo ich mieszanki.
  • Krwawnik i rumianek zawierają substancje, które działają jak leki przeciwhistamowe. Łagodzą one reakcje alergiczne organizmu.

Kiedy potrzebny jest lekarz?

  • Gdy nie wiesz, co wywołuje objawy uczulenia.
  • Gdy podejrzewasz, że Ty lub ktoś z twojej rodziny może cierpieć na nietolerancję laktozy albo celiakię.
  • Gdy objawy domniemanej alergii pokarmowej nie ustępują, choć stosujesz metody opisane w tym artykule.

Natychmiast potrzebujesz lekarza, jeśli:

  • Wystąpi silna reakcja alergiczna, np.wysypka, trudności z oddychaniem, utrata przytomności, opuchnięcie jamy ustnej, języka lub krtani.

Najczęściej spotykane alergeny to:

  • pszenica,
  • mleko,
  • jaja,
  • soja,
  • banany,
  • ryby,
  • skorupiaki i mięczaki,
  • orzechy,
  • nasiona,
  • fasola, groch,
  • soczewica,
  • pomidory,
  • owoce cytrusowe,
  • drożdże,
  • czekolada,
  • środki konserwujące.

One Response

  1. Aga

Reply