Niezwykły smak i zapach – pigwa
Każdej jesieni owoce pigwy wypełniają cudownym zapachem dom i spiżarnię. Można z niej robić dosłownie wszystko: dżemy, sosy, soki i nalewki. Posiada wiele dobroczynnych składników, dlatego warto delektować się jej smakiem zimą.
Dzisiaj kilka słów na temat owoców pigwy – nie tylko smacznych, ale także zdrowych.
Pochodzenie i składniki odżywcze pigwy
Pigwa jest rośliną wieloletnią, kwitnie w środku lata, a owocuje na jesieni. Ma owoce w kształcie zbliżone do gruszek o pięknym słonecznym kolorze. Owoce są twarde i nie nadają się do jedzenia na surowo, ale po odpowiednim przygotowaniu ich są wyśmienitą alternatywą dla powszechnie znanych przetworów z malin czy wiśni.
Nie każdy wie, że ten mały owoc zawiera w sobie masę składników odżywczych i witamin. Po pierwsze pigwa jest cennym źródłem witaminy C oraz B. Ponadto jest bogata w minerały, takie jak: wapń, potas, żelazo, magnez oraz jest magazynem dla błonnika pokarmowego, ważnym dla naszego układu.
Wpływ pigwy na zdrowie
Pigwa jest niezwykłym owocem, mającym zbawienny wpływ na nasz organizm. Po pierwsze działa moczopędnie, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Świetnie sprawdzi się podczas zimowych wieczorów jako dodatek do herbaty. Podniesie naszą odporność oraz opóźni procesy starzenia się, ponieważ najnowsze badania wykazały, że ma działania antyoksydacyjne.
To smaczna alternatywa dla osób z podwyższonym cholesterolem i ciśnieniem krwi. Pomaga usprawnić działanie układu pokarmowego, krwionośnego i oddechowego. Jest dobra niemal na wszystko, ma właściwości rozgrzewające, więc idealnie sprawdzi się w zimie po długich spacerach.
Przetwory
Pigwa idealnie nadaje się na tradycyjne przetwory: dżemy i soki, jest bardzo dobrym środkiem żelującym, można ją więc bez problemu łączyć z innymi owocami, np. jabłkami. Za granicą pigwę stosuje się jako dodatek do mięs, można nią zastępować skórkę cytryny przy marynatach mięsnych.
Z doświadczenia mogę polecić pigwę jako dodatek do herbaty, a może to być pod postacią konfitury lub soku.
Poniżej przepis na konfiturę pigwową idealną do napojów jak i ciast:
1. Kilogram owoców pigwy myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałeczki.
2. Do garnka wlewamy szklankę wrzątku i wrzucamy pigwę. Gotujemy do miękkości około 1,5 godziny. Następnie dosypujemy 1,5 szklanki cukru i smażymy do czasu aż masa zgęstnieje.
3. Przekładamy gotowy dżem do wyparzonych słoików, które wstawiamy do wysokiego garnka, wyłożonego ściereczką. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoiczków, gotujemy 20 minut pod przykryciem. Gdy wystygną, wstawiamy do spiżarni i delektujemy się smakiem przez całą zimę.