Smaczny cymes po żydowsku

Smaczny cymes po żydowsku
Cymes to popularne danie kuchni żydowskiej. Można to danie podawać jako przystawkę obiadową albo na słodko w ramach deseru. Dobrze smakuje w połączeniu z gotowanym ryżem albo kaszą.
Dodawanie ryżu i kaszy nie jest jednak koniecznością. Wszystko też zależy od tego, jakie składniki i jaką ilość wybierzemy do ugotowania cymesu.
Przepis na cymes po żydowsku
Składniki na cymes:
- 4 średniej wielkości marchewki
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 szklanka suszonych moreli
- 2 łyżki cukru trzcinowego ( może być także zwykły cukier)
- 3 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki orzechów nerkowca (mogą być także posiekane orzechy włoskie)
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
Zaczynamy od obrania marchewki i pokrojenia jej na średniej grubości plastry. Pomarańczę kroimy na dwie połowy i wyciskamy z niej sok na wyciskarce. Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną marchewkę. Wsypujemy wybrany cukier. Dodajemy suszone morele, orzechy, daktyle i przysypujemy cynamonem. Dolewamy sok pomarańczowy i dusimy w garnku do momentu aż marchewka zmięknie, a owoce niemal się rozgotują.
Całość powinna być lepka, niezwykle aromatyczna i słodka. Przyda się pokrywka bez dziurki, dolewać należy także wody, aby danie od spodu się nie przypaliło. Gotujemy całość w czasie od 40 do 60 minut do chwili, gdy wszystkie aromaty połączą się ze sobą. Cymes smakuje najlepiej, gdy jest podawany na gorąco. Może istnieć jako oddzielna potrawa, a możemy też dodać do niego ryż, kaszę albo ziemniaki, aby danie było znacznie bardziej kaloryczne.
Przepis na cymes z mięsem sojowym
Drugim rodzajem cymesu, jaki chcielibyśmy zaprezentować jest cymes z mięsem sojowym. Sojowe preparaty z powodzeniem zastąpić mogą tradycyjne mięso. W przypadku zwracania uwagi na koszerność potraw ma to ogromne znaczenie.
Do cymesu sojowego będziemy potrzebowali:
- 4 marchewki
- 1 opakowanie kotletów sojowych
- 1 puszkę ananasów
- 1 szklankę suszonych śliwek
- 1 szklankę rodzynek
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki orzechów
- 1 szklankę wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 kostkę bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Kotlety sojowe gotujemy we wrzącym bulionie warzywnym. Po 15 minutach wyjmujemy je z bulionu i kroimy na drobne paski. Marchewki- tak jak w poprzednim przepisie – obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Ananasy wyciągamy z puszki i kroimy na drobne kawałki. Śliwki także trzeba rozdrobnić, ale w niektórych przypadkach z paczki nie trzeba tego robić. Dołączamy pokrojone owoce do garnka wraz z rodzynkami i orzechami. Posypujemy to wszystko cukrem i cynamonem do smaku, dolewamy oliwy oraz soku po ananasach w puszce. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu podlewając wodą.
Soja to bardzo delikatny produkt i trzeba uważać, aby się nie przypaliła. Tak przygotowany lepki cymes możemy podawać w formie obiadowej. Można także zawekować go w słoiku, by zimą móc się cieszyć smakiem pysznych warzyw i owoców o letnim aromacie. Cymes przyrządzać można z wieloma owocami egzotycznymi. Możliwości wariacji kulinarnych w tym przypadku jest nieskończenie wiele. Ciekawe doznania smakowe dają cymesowi banany, grejpfruty czy melony.
Polecamy wypróbowanie wszystkich tych połączeń!