Żurawina – właściwości zdrowotne

zurawina

Żurawina – właściwości i przepisy

Żurawina błotna to roślina, która w naturalnych warunkach zasiedla tereny bagniste. To wiecznie zielona krzewina, posiadająca drobne łodyżki, a także malutkie, jajowate, błyszczące listki.

Okres kwitnienia przypada na czerwiec i lipiec, owocuje natomiast jesienią. Posiada soczyste, bardzo kwaśne czerwone jagody, które – podobnie jak owoce jarzębiny – mogą pozostawać na roślinach nawet do wiosny. Co więcej, nie tracą przy tym cennych witamin i innych wartościowych składników.

Właściwości żurawiny

Na działkach i w ogródkach uprawia się żurawinę wielkoowocową, której przeróżne odmiany wyhodowano w USA. Żurawina ta wymaga gleby odpowiedniej wilgotności, a przede wszystkim bardzo kwaśnego podłoża.

Owoce żurawiny to skarbnica szeregu cennych składników. W tych małych kuleczkach znajdziemy m.in. witaminę C, wiele witamin z grupy B i prowitaminę A, jak również pektyny, błonnik, cukry i liczne kwasy organiczne wraz z kwasem cytrynowym, chinowym, benzoesowym. Te dwa ostatnie gwarantują owocom żurawiny niezwykłą trwałość w przechowywaniu. Ze składników mineralnych znajdujemy w nich m.in. jod, żelazo, potas, magnez, wapń.

Schodzenia, których leczenie można wspomagać za pomocą żurawiny

Owoce, a także przetwory żurawinowe stanowią dobry lek dla ludzi chorych na wątrobę. Jeżeli połączymy je z miodem pszczelim, pomogą w powrocie do zdrowia w czasie przeziębienia, grypy, osłabienia zimowego czy anginy.

Napoje na bazie żurawiny doskonale ugaszą pragnienie, jeżeli będziemy zmagać się z gorączką czy z przegrzaniem organizmu. Wykażą także pozytywne działanie, jeżeli chodzi o przemęczenie, ból głowy wywołany zaczadzeniem, korzystnie wpływają na przepływ krwi w organizmie. Regularne opijanie soku z żurawin zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i leczy jaskrę.

Przetwory na bazie żurawiny wykazują też korzystny, wzmacniający wpływ na działanie antybiotyków i sulfonamidów. Zawierają sporo witaminy P (rutyny), dzięki czemu są niezwykłym dobrodziejstwem dla osób ze skłonnościami do żylaków, a także dla tych, u których nietrudno o krwawe wybroczyny pod skórą i sińce. Przetwory z żurawin można też polecić nadciśnieniowcom.

Żurawina oprócz wzmacniającego działania ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit, pobudza pracę trzustki, co jest szczególnie ważne dla chorych na cukrzycę. Kisiele z żurawin usuwają uporczywe biegunki. Zalecane są szczególnie dla osób słabych, starszych, dzieci, rekonwalescentów.

Z owoców żurawin można też przygotować mnóstwo niezwykle zdrowych przetworów, można je też stosować jako kosmetyki.

Reply