Domowy pasztet

pasztet

Domowy pasztet

 

Każdy zna zapach domowego pasztetu z dzieciństwa. Świeży, aromatyczny, wyjęty prosto z piekarnika i rozpływający się ustach. Zrobiony według własnego gustu, z ulubionymi dodatkami jest świetną alternatywą dla niejadalnych czasem wędlin ze sklepowych półek. Zresztą, jak wiadomo, to, co domowe, zawsze jest najlepsze.

Dziś przepis na sprawdzony i bardzo dobry pasztet domowy.

Historia pieczenia pasztetów

Nie każdy wie, że pasztety pieczone były już w starożytności. Nie było sklepów, gotowych produktów, więc trzeba było radzić sobie samodzielnie. Za to dostępność mięsa, przypraw i gorących pieców w domach była na porządku dziennym. Początkowo uważano pasztet za danie dla ubogich – wykonane z resztek mięsa różnego rodzaju z przyprawami.

Jednak z biegiem lat zyskał on zaszczytne miejsce w kuchni francuskiej. Francuscy kucharze szczycili się wyrobem pysznych pasztetów już od XVI wieku. Podawany na dworach królewskich i szlacheckich pasztet przetrwał do lat współczesnych pod różnymi postaciami. Z mięsem, suszonymi owocami czy z soczewicy. Wybór jest dowolny, a każdy znajdzie dla siebie idealny smak.

Przepis na domowy pasztet

Do pasztetu idealnie jest dodać kilka rodzajów mięsa: wołowiny, cielęciny i kurczaka. Poniżej przepis mojej mamy na pyszny domowy przysmak.

Składniki

  • po 1 kg wołowiny i wieprzowiny;
  • 1/2 kg wędzonego boczku;
  • 3 cebule obrane i pokrojone w pół-plastry;
  • 2 bułki, lub pół długiej, pokrojonej  na kawałki;
  • 4-5 jajek;
  • sól, pieprz;
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Wykonanie

  1. Mięso ugotować wraz z przyprawami – zielem angielskim, liściem laurowym. Po ugotowaniu do miękkości wszystko zmielić w maszynce, wraz z cebulą i wędzonym boczkiem.
  2. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę z mleka.
  3. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, sól, pieprz i gałkę, wymieszać, a na koniec dodać ubite białka.
  4. Włożyć do 2 foremek wysmarowanych smalcem, o długości 30 cm, posypać bułką tartą.
  5. Piec w temp. 180 stopni przez około 1,5 godziny.
  6. Smacznie zajadać po wystygnięciu.

Wykonanie nie jest trudne, a smak cudny. Zachęcam do wypróbowania przepisu.