Dynia – jesienna królowa w kuchni

dynia

Dynia to warzywo nieco niedoceniane w Polsce, a szkoda!

Dynia wodzi na pokuszenie. W ogrodzie wygląda jak dostojna dama, z pozoru gruboskórna i niedostępna, ale za to w środku kryje przepyszny miąższ. Dzisiaj mamy dla was kilka informacji na temat wyjątkowej królowej jesieni w ogrodzie, jaką jest dynia – zarówno jeżeli chodzi o jej właściwości odżywcze, jak i pomysły na przygotowywane na jej bazie potrawy.

Zapraszamy do lektury!

Kilka słów o dyni

To jedno z największych warzyw świata nie jest jedynie symbolem amerykańskiego święta Halloween, ale przede wszystkim smacznym składnikiem jesiennych potraw. Dynia jadalna jest niemal w całości: miąższ można gotować, piec, smażyć, marynować, a z jej pestek wytłacza się olej. Z kolei suszone pestki to zasobna w składniki mineralne przekąska. Pyszne są też kwiaty dyni, które można faszerować, smażyć i zapiekać.

Dynia bogata jest w witaminy A, B1, B2, C i PP, zawiera również szereg cennych składników mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, magnez, potas i fosfor. Swój pomarańczowy kolor zawdzięcza obecności karotenu, który wspomaga naturalne mechanizmy obronne organizmu, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu odpornościowego. Intensywność barwy dyni świadczy o poziomie stężenia karotenu, dlatego najlepiej wybierać te najbardziej pomarańczowe okazy.

Warto pamiętać, że dynia to niezwykle trwałe warzywo, które w chłodnym i suchym miejscu może przeleżakować nawet do dwóch miesięcy, nie tracąc przy tym cennych właściwości odżywczych. Dynia jest zdrowa, smaczna i daje bardzo duże pole do popisu w kuchni, a dodatkowo jest nietucząca – 100 gram to jedynie 25 kcal. Nie musimy więc obawiać się o figurę i możemy śmiało sięgać po to pyszne warzywo.

Przepisy z dynią w roli głównej

Z dyni można zrobić niemal wszystko, począwszy od zupy, po pyszne ciasto czy tartę. Poniżej zamieszczam kilka cennych i wypróbowanych przepisów.

Zupa krem

Potrzebne będą: 1 kg miąższu z dyni, 2 marchewki, korzeń pietruszki, cebula, mały korzeń imbiru (3 cm), 100 ml śmietany kremówki, ziele angielskie i liść laurowy do smaku oraz gałka muszkatołowa.

Do garnka wlewamy wodę (0.5 l), wrzucamy liść laurowy i ziele. Cebulę rumienimy na patelni z odrobiną oliwy i dodajemy do zagotowanej już wody z przyprawami. Następnie dorzucamy pokrojoną marchew i pietruszkę. Obieramy dynię, usuwamy pestki i kroimy miąższ w kostkę. Całość gotujemy około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, doprawiamy świeżo startym imbirem, solą, pieprzem i gałką. Dodajemy śmietankę i delikatnie ponownie zagotowujemy. Gotową zupę można zmiksować do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Tarta z dynią

Potrzebne będą: 30 dag mąki pszennej, 150 gram masła, żółtko, pół szklanki wody, sól do smaku, 400 gram pieczarek, 200 gram koziego sera, 200 ml śmietany kremówki, 5 jajek.

Miąższ z dyni należy pokroić w kostkę i wstawić do piekarnika na 30 minut, na 180 stopni, następnie dodać pokrojone pieczarki i piec razem przez 20 minut.

Z mąki, masła, żółtka, wody i soli wyrobić ciasto, rozwałkować, ułożyć w formie na tartę i zapiec w temp 200 stopni przez 20 minut. W tym samym czasie do dużej miski wrzucić śmietanę, wbić jajka, dodać dynię, pieczarki i pokrojony ser. Doprawić solą i pieprzem. Połowę nadzienia ułożyć na cieście i zapiekać 25 minut, następnie wyłożyć resztę i piec do całkowitego zastygnięcia.

Słodka mikstura

Potrzebne będą: 1 kg dyni, 1 kg jabłek, cynamon.

Dynię obrać ze skórki i pokroić miąższ w drobną kostkę, wrzucić do garnka z pół szklanki wody. Całość gotować do miękkości około godzinę. Umyć i obrać jabłka, usunąć nasiona, pokroić i gotować razem z dynią. Jak wszystkie składniki będą miękkie, odparować wodę, dodać cynamon do smaku, ewentualnie dosypać cukru. Po ostygnięciu masę zblendować. Taki mus to idealny składnik do deserów czy naleśników. Można go również go zapasteryzować, by cieszyć się jego smakiem przez całą zimę.

Życzymy smacznego!