Recenzja: „Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego”

świat od kuchni

Recenzja: ” Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego”

Nie ma człowieka na ziemi, który by nie eksperymentował z jedzeniem. Każdy z nas w swoim życiu próbował mniej lub bardziej dziwnych potraw – powodowany ciekawością, zachęcony ich nietypowym smakiem czy aromatem, ewentualnie radami czy wskazówkami innych.

Jeżeli chcecie przeżyć podróż po kuchniach całego świata, zachęcamy do lektury książki Anthony’ego Bourdaina. O tym, czego się po niej spodziewać – piszemy dzisiaj.

Kim jest Anthony Bourdain?

Autorem książki nie jest zwykły pisarz. To światowej sławy szef kuchni, dorastający wśród smaków Francji. Ukończył The Culinary Institute of America, jedną z najlepszych szkół w USA. Przez ponad 10 lat był szefem kuchni jednej z dużych sieci restauracji, a od 2005 roku prowadzi swój autorski program, w którym przemierza świat w poszukiwaniu niesamowitych smaków, wyjątkowych potraw oraz zwyczajów kulinarnych.

Jest barwną osobowością telewizyjną, ale i świetnym kucharzem, rozmiłowanym szczególnie w kuchni francuskiej. Obecnie prowadzi jedną z najlepszych restauracji na Manhattanie.

Podróżowanie receptą na sukces

Nikt nie dawał większych szans na to, że jego program sprawdzi się i na stałe wpisze w kanon programów telewizyjnych. A tak się jednak stało. Podróżując, Anthony Bourdain ukazuje każdemu z nas kawałek innego świata, zakątku, do którego większość z nas nigdy nie dotrze. Na podstawie tych podróży powstała niezwykła publikacja.

Świat od kuchni… to więcej niż zwykła książka. To swoistego rodzaju podręcznik po kuchnach całego świata. Podczas podróży, którą odbywa, autor dociera do najodleglejszych zakątków świata: Kambodży, Portugalii, Japonii, Hiszpanii, Wietnamu, Rosji, Meksyku czy USA. Jednocześnie odkrywa przed nami sekrety m.in. kuchni wietnamskiej, gdzie do przygotowania specjalnej ryby fugu potrzebna jest specjalna licencja kucharska. To nie wszystko, smakuje i skrupulatnie opisuje jedną z potraw – bijące serce kobry, uważane za przysmak wcześniej wspomnianej kuchni czy traumatyczne przeżycie również wzrokowe – zupę z koziej głowy.

W trakcie podróży kucharz przeżywa niesamowite przygody, doświadcza swoistej burzy smaków, odkrywa nieznane sobie smaki i ciągle się uczy.

Książka „Świat od kuchni”, idealna na wieczory, pozwoli przenieść się w niezwykły świat, a dodatkowo pozwala zaczerpnąć z niej przepisy na niektóre regionalne potrawy rodem z Rosji czy Hiszpanii. Niezwykle wciągająca od pierwszych stron, może stać się idealnym podarunkiem dla bliskiej osoby, ale także pozwoli rozpieścić samego siebie. Bo warto czasem przecież zasmakować innej kultury.

Polecamy gorąco!