Światowy Dzień Żywności okazją do niemarnowania jedzenia

Światowy Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności okazją do niemarnowania jedzenia

Jak pokazują dane, aż siedemdziesiąt procent społeczeństwa przyznaje się do faktu, że regularnie wyrzuca jedzenie do śmieci. Z kolei co siódmy mieszkaniec na świecie cierpi z powodu ubóstwa i niedożywienia.

I choć z pozoru mogłoby się wydawać, że Unia Europejska to zrzeszenie państw mlekiem i miodem płynących, to jednak aż 79 milionów ludzi nie ma co jeść. W samej Polsce jest blisko 2,5 miliona osób głodujących mieszkańców. Niewątpliwie są to zatrważające dane.

Co wyrzucamy?

Do śmietnika wędrują najczęściej takie produkty jak pieczywo, warzywa, ziemniaki, owoce, jogurty i przetwory mleczne, wędliny, mięso, ryby, sery, jaja czy gotowe dania. Marnowaniu ulegają wszystkie te produkty począwszy od etapu uprawy i hodowania, po produkcję, aż po jedzenie. Co prawda nie mamy znaczącego wpływu na proces produkcyjny, transportowanie czy handel, jednakże to nie oznacza, że problem nas nie dotyczy. Powinniśmy mieć to na uwadze za każdym razem, gdy udajemy się ze sklepowym wózkiem na zakupy.

Jakie najczęściej popełniamy błędy?

Według najnowszych danych udostępnionych przez Federację Banków Żywności, co drugi człowiek przegapia termin ważności zakupionych towarów. W dalszej mierze kupujemy za dużo. Robimy zakupy nieprzemyślane, często ulegamy promocjom i wyprzedażom, sądząc że w ten sposób oszczędzamy. A faktem jest, że tak naprawdę marnujemy i pieniądze i jedzenie, które i tak nie zostało skonsumowane. Poza tym większość produktów jest złej jakości. Nie do końca mamy pojęcie, jak przechowywać niektóre produkty, aby na dłużej zachowały świeżość. Ponadto nie umiemy w rozważny sposób wykorzystać resztek, które nam pozostały do sporządzenia kolejnych posiłków. A niekiedy wystarczy szczypta wyobraźni, aby przyrządzić na przykład zapiekankę. Dowolność składników jest tak różnorodna, że każdy skomponuje coś dla siebie. A zrobione w ten sposób danie może być nie tylko smaczne, ale również może dawać satysfakcję, że nic co było w lodówce nie zmarnowało się.

Dlaczego tak ważne jest ograniczenie wyrzucanego jedzenia?

Przede wszystkim z powodu głodu na świecie, ale także ograniczenie marnowania jedzenia ma naturę ekologiczną. Ponadto miejmy na uwadze zużywanie surowców naturalnych. Wyprodukowanie trzydziestu procent żywności, która nie została przeznaczona na konsumpcję przyczynia się do zwiększenia aż o pięćdziesiąt procent zużycia wody do celów nawadniania. Dla przykładu. Do wyprodukowania jednego kilograma wołowiny potrzeba od pięciu do dziesięciu litrów wody. Do przygotowania takiej ilości mięsa emituje się do atmosfery 4,5 kilograma dwutlenku węgla. Jeśli ograniczylibyśmy emisję gazów cieplarnianych, które wytwarzają się w procesie produkcji, pakowania czy transportu żywności, która nie będzie podlegała konsumpcji, wówczas znaczącą wpłynęlibyśmy na złagodzenie postępujących skutków ocieplania się klimatu.