Zwyczaje żywieniowe świata – Węgry

Zwyczaje żywieniowe świata – Węgry

Zwyczaje żywieniowe świata – Węgry

Kuchnia węgierska – aromatyczna, pikantna i z charakterem. Niejeden z nas zapewne próbował gorącego i pachnącego bogracza, który pochodzi właśnie z Węgier.

Dania przygotowywane w specjalnych kociołkach podgrzewanych na ogniu to tradycja mieszkańców, którzy podtrzymali dawne zwyczaje kulinarne wywodzące się z koczowniczych plemion. Potrawy węgierskie są tłuste i dobrze przyprawione.

Co jedzą Węgrzy?

W menu każdego mieszkańca nie brakuje mięs, oliwy, słoniny i rozmaitych dodatków podsycających pikantny smak. Ponadto Węgrzy kochają rozmaite odmiany papryki, spożywają sporo warzyw. Na pierwszym miejscu znajdują się pomidory. Do dań chętnie dodają wino, przyrządzają rozmaite sosy i przeciery. Popularnością cieszą się węgierskie zioła: kakufru i torchony.

Używają także sporą ilość czosnku, pietruszki, selera, a także zielonego groszku i sałaty. Wśród upodobań smakowych Węgrów znajdują się gulasze, paprykarze, faszerowane warzywa oraz potrawy rybne. Z chęcią spożywają sałatki, zimne i gorące przekąski tj. galarety, mięsa. Do potraw dodają cebulę. Jej grubość i stopień przysmażenia zależy od rodzaju dania. Potrawy mięsne podaje się ze zrumienioną cebulą i dodatkiem śmietany. Typowo węgierską potrawę stanowią tzw. porkolty – czyli nieduże kawałki mięsa, obsmażone w tłuszczu i duszone z warzywami tj. papryka i cebula.

Zupa węgierska z wołowiną i papryką.

Zupa węgierska z wołowiną i papryką.

Do większości potraw stosuje się śmietanę. Węgrzy lubią dania gęste i syte. Na deser chętnie jadają strudle z rozmaitym nadzieniem. Ponadto w czasie upały chętnie spożywają lody z dodatkiem bitej śmietany, kawałków czekolady, owocami. Dzień zaczynają od mocnej czarnej kawy, przygotowywanej po turecku lub z ekspresu. Wina, które zasługują na uwagę to m.in.: Tokay Aszu oraz Egri Bikaver. Inne popularne alkohole to: pálinka – wódka z zacieru owocowego. Ponadto pija się także likiery i rozmaite nalewki. A jakie jest węgierskie piwo? Pija się je w szklankach rozmaitej wielkości. Centralnym punktem, w którym produkuje się piwo jest Budapeszt. Najpopularniejsze marki piwa to: Dreher, którego nazwa pochodzi od Antona Drehera zajmującego się warzeniem piwa.

Najpopularniejsze węgierskie potrawy

Są to oczywiście: gulasz grzybowy, leczo, zupa rybna, ser smażony paprykarz cielęcy z kluskami. Zwiedzając stolicę Węgier warto odwiedzić tamtejsze wspaniałe cukiernie i kawiarnie. Szczególnie polecany jest tzw. tort Dobosza. Jest to niezwykle proste, ale smaczne ciasto. Nasączony pączem biszkopt wypełnia się masą z masła, śmietany, kakao i karmelu. Całość przyozdabia się orzechami i migdałami. W przytulnych kawiarenkach podaje się także słodkie ciasteczka z konfiturą z pigwy, kluski z makiem, naleśniki z czekoladą i orzechami, puree z kasztanów.

Pieczywo

Dominuje pieczywo  pszenne. Węgrzy przywiązują wagę do jakości pieczywa. Są w stanie pojechać do najbardziej odległego sklepu, aby zakupić ulubione bochenki chleba. Podobnie jak w Polsce, starsze pokolenia wypiekały chleb samodzielnie. Gotowe bochenki krojone były przez głowę rodziny. Oprócz tradycyjnych dożynek obchodzonych także w Polsce, Węgrzy świętują także Dzień Nowego Chleba, który przypada na 20 sierpnia. Wówczas głowa państwa otrzymuje bochenek przewiązany wstęgą w kolorach flagi węgierskiej.