5 zasad zdrowego żywienia
Dla ludzi zdrowych nie jest konieczne przestrzeganie żadnej restrykcyjnej i konkretnej diety. Wystarczy w żywieniu kierować się zdrowym rozsądkiem. Warto też zaczerpnąć z dorobku naszych przodków i dzisiejszych ekspertów od żywienia.
Jeśli wprowadzimy je do swojego życia to zachowamy dobrą kondycję, szczupłą sylwetkę i upragnione zdrowie.
1. Jedz naturalne jedzenie.
Zawsze w sklepie sięgaj po świeże, naturalne, pozbawione konserwantów jedzenie. Najlepiej, aby było ono możliwie jak najmniej przetworzone. Taką żywność szybciej znajdziemy na rynku czy targu niż w supermarkecie.
2. Staraj się jeść różnorodnie.
Bardzo złym nawykiem w jedzeniu jest rutyna. Należy dbać o to, aby nasze posiłki były różnorodne, składały się z różnych produktów. Dzięki temu nasza dieta będzie idealnie zbilansowana. Im więcej zjemy różnorodnych produktów spożywczych, tym łatwiej nasz organizm zaspokoi swoje potrzeby.
3. Jedz zielone produkty.
Należy dbać o to, żeby w naszym jadłospisie nigdy nie zabrakło owoców i warzyw, przede wszystkim tych zielonych. Są one bardzo zdrowe, możemy je porównać do kosmetyków, które pielęgnują nas od środka: utrzymują pożądany poziom wody, odżywiają, odmładzają. To bardzo skuteczna i tania, w porównaniu do leków, broń przeciwko chorobom. Lepiej zapobiegać niż leczyć!
4. Jedz racjonalnie.
Powinniśmy unikać wszystkiego, co może mieć na nas niszczący wpływ i nam zaszkodzić: alkoholu, używek, białego cukru, kawy w dużych ilościach, tłuszczów zwierzęcych, fast foodów. Jest wskazane również ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, oczyszczanej mąki, słodyczy, bardzo przetworzonych produktów spożywczych. Nasz organizm na pewno będzie zadowolony, a my będziemy czuli się dużo lepiej i lżej.
5. Jedz częściej, a mniej.
Należy jeść posiłki pięć razy dziennie, w tym trzy duże posiłki i dwie przekąski. To model najczęściej polecany przed dietetyków.