Biegunka – objawy, zapobieganie i leczenie

biegunka

Biegunka – objawy, zapobieganie i leczenie

Zwykle przyczyną biegunki  jest zakażenie. U zdrowych osób biegunka ustępuje zazwyczaj  po wypoczynku oraz uzupełnieniu płynów ustrojowych.

Nie jest też z reguły objawem poważniejszej choroby.

Objawy biegunki

Ostra biegunka, która utrzymuje się od kilku godzin do tygodnia, jest skutkiem zatrucia pokarmowego lub zakażenia bakteryjnego. Drobnoustroje wywołują zapalenie błony śluzowej wyściełającej żołądek i jelita.

Takiej biegunce mogą towarzyszyć:

  • wymioty,
  • kurcze brzucha,
  • wzdęcia,
  • wiatry.

Czasem biegunka jest skutkiem wrażliwości na określone pokarmy. Zatrucie ołowiem, pestycydami i niektórymi roślinami też może wywołać biegunkę.

Długotrwała i nawracająca biegunka może być objawem przewlekłego schorzenia, takiego jak zespół jelita drażliwego, przewlekły nieżyt jelit, uchyłki jelita, nadczynność tarczycy lub zaburzenia ze stresem. Niekiedy biegunka jest objawem nowotworów jelit.

Zapobieganie biegunce

  • Przede wszystkim należy przestrzegać zasad higieny osobistej.
  • Dokładnie myć ręce po skorzystaniu z toalety i przed przygotowaniem posiłków.
  • W toaletach publicznych wycieraj ręce ręcznikiem zamiast suszyć pod suszarką, która może być siedliskiem  drobnoustrojów.

Zachowaj czystość w kuchni

Starannie dobieranie, wykorzystywanie  i przechowywanie artykułów  spożywczych pomaga zapobiegać biegunkom wywołanym zatruciami pokarmowymi.

  • Używaj tylko świeżych jajek i wyrzucaj pęknięte, dokładnie gotuj.
  • W okresie ciąży nie jedz serów pleśniowych, niepasteryzowanego mleka i sporządzanych z niego serów, podgotowanych i zamrożonych potraw, podgotowanego drobiu, pasztetów, mięs poddanych wstępnej obróbce oraz niedogotowanych, pakowanych zestawów  sałatkowych.
  • Nie kupuj wybrzuszonych lub uszkodzonych puszek ani żadnych przeterminowanych produktów spożywczych.
  • Zjadaj artykuły spożywcze zanim upłynie termin ważności.
  • Dokładnie gotuj surowe mięso, zwłaszcza kurze.
  • Przed gotowaniem całkowicie rozmrażaj zamrożone produkty w lodówce, a nie na stole kuchennym, chyba że tak zaleca producent. Nie zamrażaj ich ponownie.
  • Przechowuj surowe i gotowane mięso na oddzielnych półkach  lodówki. Surowe mięso nie powinno się stykać z innymi  produktami spożywczymi.

Pamiętaj, że częstą przyczyną biegunki może być stres, ponieważ zaburza czynności  układu pokarmowego.

Leczenie biegunki

  • biegunkaZapobiegaj odwodnieniu. Jest ono jedną z konsekwencji  biegunki, zwłaszcza  gdy równocześnie występują wymioty. Na odwodnienie są szczególnie narażone małe dzieci.
  • Aby zapobiec odwodnieniu, pij dużo wody niegazowanej. Nie zaleca się napojów zawierających kofeinę  i alkohol. Jeśli cierpisz na  wymioty, pij również małymi łykami, aby nie wywołać odruchu wymiotnego.
  • Przyrządź specjalny napój bogaty w sole mineralne  i cukry z soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy, połowy łyżki soli  i dwóch łyżeczek miodu, uzupełnionych wodą do objętości pół litra. Pij szklankę tego napoju co pół godziny, aż do uzyskania poprawy.
  • Pij herbatki ziołowe z rumianku, tymianku, imbiru, mięty, kopru włoskiego. Te zioła odkażają i zmniejszają bóle brzucha, spowodowane zakażeniem przewodu pokarmowego
  • Pij niesłodzony sok z czarnej porzeczki lub czarnego bzu, by zmniejszyć stan zapalny jelit. Witamina C zawarta w tych  sokach pomaga również  zwalczyć zakażenie.

Aromatoterapia stosowana podczas biegunki

  • Olejki ściągające, np. imbirowy i geraniowy, mogą złagodzić biegunkę.
  • Olejki miętowy i z rumianu szlachetnego zmniejszają kurcze mięśniówki ściany jelit.
  • Olejek z drzewa herbacianego ma właściwości odkażające.

Porady dotyczące biegunki u małych dzieci

Niemowlęta oraz małe dzieci są szczególnie narażone na ryzyko odwodnienia, spowodowanego utratą płynów ustrojowych. W przypadku biegunki:

  • Upewnij się, czy dziecko nie zjadło niczego trującego. Jeśli podejrzewasz taką możliwość, zadzwoń na oddział zatruć.
  • Upewnij się, czy dziecko nie zjadło jakiegoś drażniącego pokarmu. Jeśli karmisz piersią, to nie jedz ostrych przypraw.

Kiedy potrzebny jest lekarz?

Niemowlęta i małe dzieci

  • Gdy łagodna biegunka utrzymuje się ponad 24 godziny lub jest silna – ponad 12 godzin.
  • Gdy dziecko wymiotuje i nie utrzymuje płynów  w żołądku, przestaje ssać lub jeść.
  • Gdy dziecko wygląda na odwodnione  – jego usta są suche, oczy zapadnięte, skóra wiotka. Moczy też mniej pieluszek niż zwykle.
  • Gdy dziecko nieustannie płacze lub jest neutralnie śpiące bądź  apatyczne.
  • Gdy w stolcach pojawia się krew, dziecko gorączkuje  lub występują inne niepokojące objawy.
  • Gdy podejrzewasz, że dziecko mogło zjeść lub wypić jakąś truciznę.

Większe dzieci i dorośli

  • Gdy dziecko wydaje się zdrowe, ale przez ponad trzy dni ma łagodną biegunkę lub przez ponad dwa dni silną.
  • Gdy biegunka występuje u osób starszych lub o słabym zdrowiu.
  • Gdy często dochodzi do zakażeń przewodu pokarmowego lub gdy chory zażywa steroidy, antybiotyki lub inne leki mogące być przyczyną biegunki.
  • Gdy w stolcach pojawia się czerwona lub czarna krew.

Natychmiast potrzebujesz pomocy, jeśli:

  • występują objawy odwodnienia – senność, szklany wzrok, wiotka skóra i bardzo skąpe wydalanie ciemnego moczu lub niewydalenie go wcale.

6 komentarzy

  1. Agat
  2. milena
  3. daga
  4. Lucyna
  5. Hania
  6. wegiel

Reply