Ból gardła
Ból gardła jest wywołany najczęściej przez zakażenie wirusowe lub bakteryjne, alergię lub oddychanie zanieczyszczonym powietrzem oraz dym papierosowy.
Ból gardła może być pierwszym objawem przeziębienia, grypy, zapalenia krtani lub mononukleozy.
Zapobieganie bólowi gardła
- Codziennie dodawaj do potraw kilka ząbków surowego, zmiażdżonego czosnku
- Jadaj pokarmy bogate w kwas foliowy, witaminy A, B,C i E, flawonoidy, żelazo, magnez i cynk.
- Jedz więcej świeżych owoców i warzyw, a mniej przetworzonych, unikaj przetworzonych węglowodanów, kofeiny i alkoholu
Leczenie bólu gardła
- Aby zwiększyć odporność, pij co dwie godziny filiżankę naparu z jeżówki, pau d’arco lub szałwii. Dodaj do tego dziewannę, prawoślaz lekarski lub podbiał, a jeśli gardło bardzo boli, możesz dodać kwiat bzu czarnego, krwawnika pospolitego, mięty pieprzowej.
- Grzyby reishi oraz traganek znacznie zwiększają odporność. Dodawaj je do napojów i potraw.
Aromatoterapia na ból gardła
- Olejek cytrynowy, granitowy, sosnowy i z drzewa herbacianego pomagają zwalczać zakażenia. Olejki eukaliptusowy, z mięty pieprzowej i cedrowy usuwają przekrwienia. Olejek lawendowy i sandałowy mają działanie kojące.
- Do szklanki ciepłej wody dodaj po dwie krople olejków sandałowego i cytrynowego lub po dwie krople olejków cedrowego i eukaliptusowego. Płucz gardło co dwie godziny.
- Płucz gardło ciepłą wodą z dodatkiem trzech kropli ojejku geraniowego lub cytrynowego.
- Wymasuj twarz i klatkę piersiową mieszanką sporządzoną z dwóch kropli olejku sandałowego i dwóch kropli olejku eukaliptusowego, jednej kropli olejku z mięty pieprzowej i 2,5 łyżeczki oleju ze słodkich migdałów.
- Do miseczki z wrzątkiem dodaj dwie krople olejku eukaliptusowego lub sosnowego i dwie krople olejku z mięty pieprzowej. Rób inhalacje dwa razy dziennie po 5 do 10 minut.