Co warto wiedzieć na temat osteoporozy?

osteoporoza

Co warto wiedzieć na temat osteoporozy?

Znaczny ubytek tkanki kostnej, zwany osteoporozą, sprawia, że kości staja się porowate, słabsze i podatne na złamania.

Schorzenie to znacznie częściej występuje u kobiet ze względu na zmiany hormonalne podczas menopauzy.

Przyczyny osteoporozy

Osteoporoza najczęściej przebiega bezobjawowo, chyba że w wyniku upadku dochodzi do złamania kości. Jeśli jednak kręgi ulegną znacznemu osłabieniu, choremu mogą dokuczać bóle pleców.

Innymi objawami osteoporozy są:

  • wypadanie zębów,
  • utrata masy ciała i kifoza.

Czynniki ryzyka osteoporozy

Oprócz kobiet po menopauzie do grupy podwyższonego ryzyka zachorowania na osteoporozę należą osoby z niedowagą, o drobnych kościach i mało aktywne. Wszystkie te czynniki sprzyjają utracie substancji mineralnych z kości u osób dojrzałych i ograniczają pełny rozwój kośćca u dzieci oraz nastolatków.

Osteoporoza może mieć podłoże genetyczne. Naukowcy podejrzewają, że istnieje gen osłabiający zdolność organizmu do wykorzystywania witaminy D, która odgrywa ogromną rolę w przyswajaniu wapnia. Na ta chorobę narażeni są głównie ludzie rasy żółtej.

Inne czynniki zwiększające ryzyko osteoporozy

  • cukrzyca,
  • choroby trzustki,
  • niektóre leki przepisywane na receptę np. kortykosteroidy i leki przeciwdrgawkowe.

Jak rozwija się osteoporoza?

Kości mineralizują się i twardnieją do okresu dojrzewania i jeszcze przez kilka lat po jego zakończeniu. Nowe komórki kostne są wytwarzane przez całe życie i zastępują stare. Układ kostny jest najsilniejszy przed trzydziestką. Osteoporoza zaczyna rozwijać się wówczas, gdy stare komórki zamierają szybciej, niż powstają nowe.

Choroba jest spowodowana naturalnym zmniejszeniem się stężenia estrogenu, hormonu, który wpływa na przyswajanie wapnia przez organizm. Po menopauzie szybkość utraty substancji mineralnej przez kości zwiększa się, a ryzyko osteoporozy gwałtownie rośnie. U mężczyzn proces ten przebiega znacznie łagodniej.

Na szybkość tworzenia się kości i ich niszczenia wpływa też stężenie wapnia. Jeśli nie zapewnimy organizmowi dostatecznych ilości wapnia w pożywieniu, a jego stężenie we krwi jest niewystarczające, by zaspokoić zapotrzebowanie innych narządów, sięgają po wapń zawarty w kościach. W rezultacie kości pozbawione wapnia stają się coraz lżejsze i bardziej kruche.

Zapobieganie osteoporozie

Uchronić się przed osteoporoza można na wiele sposobów i nigdy nie jest za późno, żeby zacząć walkę o silne kości.

  • suplement diety na osteoporozęJadaj znacznie więcej owoców i warzyw, w tym również produktów sojowych. Kiedy naturalne stężenie estrogenu w organizmie zmniejsza się, jego poziom mogą uzupełnić hormony roślinne, które wiążą się z receptorami komórkowymi kości. Uważa się, że mogą one w sposób dostateczny zastąpić naturalny estrogen.
  • Warto jeść pokarmy, które dostarczają kościom niezbędnych dla ich zdrowia mikroelementów. Oprócz wapnia, który jest głównym budulcem kości, należą do nich bor, miedź, magnez, mangan, krzem i cynk. Większość specjalistów uważa, ze dorosła kobieta powinna dostarczać organizmowi co najmniej 1000 mg wapnia dziennie.  Nastoletnie dziewczyny, kobiety ciężarne, karmiące i po menopauzie oraz starsi mężczyźni powinni otrzymywać dziennie co najmniej 1200 mg wapnia. Doskonałym źródłem jest nabiał, zielone warzywa liściaste, fasola, marchew, migdały, ryby o jadalnych ościach. Jeśli nie odżywiasz się właściwie to należy spożywać suplementy diety zawierające wapń.
  • Warto sięgać po pokarmy, które są bogatym źródłem cynku. Cynk pobudza wytwarzanie białek kostnych oraz soku żołądkowego, który jest niezbędny dla właściwego przyswajania wapnia. Jedz mniej cukrów i tłuszczów nasyconych, ponieważ te związki ograniczają wytwarzanie soku żołądkowego.
  • Pij mniej alkoholu, który przyspiesza utratę substancji mineralnej przez kości.
  • Używaj mniej soli, która powoduje, że wydalamy wapń z moczem.
  • Pij mniej napojów zawierających kofeinę, ponieważ osłabia ona przyswajanie wapnia.
  • Jedz również mniej mięsa, które sprzyja utracie wapnia. Osoby, które jadają dużo mięsa, są znacznie bardziej narażone na osteoporozę.
  • Jedz dużo pokarmów zawierających witaminę A, D.
  • Staraj się jak najwięcej przebywać na świeżym powietrzu.
  • Jedz dużo zielonych liściastych warzyw, które zawierają witaminę K.
  • Rzuć palenie, ponieważ zwiększa ono tempo niszczenia kości. Nikotyna ogranicza wchłanianie wapnia w jelitach.
  • Ćwicz regularnie. Na kości bardzo korzystnie wpływają ćwiczenia z obciążeniem.
  • Naucz się walczyć ze stresem
  • Pamiętaj, że duże stężenie adrenaliny i innych hormonów wydzielanych pod wpływem stresu powoduje ubytek magnezu i pozostałych mikroelementów, które są niezbędnym składnikiem niszczenia kości.

Kiedy potrzebny jest lekarz?

  • Gdy zauważysz objawy osteoporozy.
  • Gdy cierpisz na chorobę, która zwiększa ryzyko osteoporozy.
  • Gdy zbliżasz się do okresu menopauzy.

Reply