Dieta kapuściana

Dieta kapuściana

Dieta kapuściana

Dieta kapuściana uchodzi za jedną z najskuteczniejszych diet odchudzających. Poza tym jest też zdrowa – kapusta, która jest podstawowym składnikiem pokarmowym, zawiera mnóstwo dobroczynnych substancji, wśród których na wyróżnienie zasługują witaminy C, A, E, a także błonnik, fosfor, mangan, potas, wapń i sód.

Widać więc, że lista tych substancji jest imponująca. Jak na tak – wydawałoby się – niepozorne warzywo, które posiada złą sławę jako wzdymające, zwłaszcza w naszej rodzimej kuchni.

Zupa kapuściana – podstawa diety

Dla odchudzania bardzo istotny jest błonnik, który zapobiega zaparciom, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i trójglicerydów, oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga stabilizację stężenia glukozy we krwi. Pełni więc szereg bardzo ważnych funkcji zdrowotnych i mających wpływ na uzyskanie pożądanej wagi, także dlatego, że wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości.

Tak więc zupa kapuściana, która stanowi podstawę diety, jest bardzo sycąca, a także ma duże walory smakowe, oczywiście jeśli jest odpowiednio doprawiona, ponieważ nie może zawierać soli. Zupa ta jest doskonała także pod tym względem, iż wystarczy ugotować ją raz na kilka dni (na przykład na tydzień), potem zaś wystarczy podgrzewać pojedyncze porcje, resztę przechowując w lodówce.

Dieta kapuścianaPrzepis na zupę kapuścianą

Aby ją przygotować, należy użyć główkę kapusty, 2 papryki, 6 cebul (najlepiej ze szczypiorkiem), 2 puszki pomidorów (mogą być też świeże warzywa, w zależności od wielkości  – 6-12 sztuk), pęczek selera naciowego i dowolne przyprawy z wyjątkiem soli i przypraw typu vegeta czy kostka bulionowa – najlepiej świeże lub suszone zioła. Kapustę należy poszatkować, wymagające tego warzywa obrać i pokroić, wrzucić do garnka i zalać wodą. Ugotować do miękkości, po czym przyprawić wedle uznania. Przygotowana z tych proporcji zupa powinna wystarczyć na tydzień, choć właściwie można ją jeść do woli, im więcej, tym lepiej.

Podczas I dnia diety, oprócz dowolnej ilości zupy kapuścianej, można jeść owoce takie jak arbuzy, melony, jabłka i pomarańcze i trzeba wypić 2 litry niegazowanej wody mineralnej.

II dzień to nadal zupa kapuściana, a także warzywa ( z wyjątkiem groszku, fasoli i kurydzy) i 2 litry wody. Nie wolno jeść owoców.

Dzień III oprócz zupy dopuszcza warzywa takie jak ogórki, brukselka, kalafior i marchewka oraz owoce – jabłka, arbuzy i melony (banany są zabronione). Nie wolno zapominać o wodzie.

IV dzień to – poza zupą – 4-5 bananów i 2 litry płynów, choć część wody można zastąpić mlekiem bez zawartości tłuszczu.

Dzień V oprócz zupy dopuszcza zjedzenie 20 dag mięsa – chudej wołowiny albo filetu z kurczaka, 6 pomidorów i wypicie minimum 2 litry wody (bez mleka).

VI dzień to standardowa zupa, porcja chudego mięsa albo ryby, zielone warzywa, które można jeść do woli i 2 litry wody.

Podczas VII dnia diety można oprócz zupy zjeść porcję brązowego ryżu albo kaszy (może być z dodatkiem dowolnych owoców i cynamonu), a także warzywa. Oprócz wody można pić niesłodzone soki owocowe i niesolone warzywne.

Dieta kapuścianaJakie produkty wyeliminować podczas diety?

Przy tym wszystkim należy pamiętać, że podczas całej diety panuje bezwzględny zakaz używania soli, cukru i tłuszczu. Nie wolno też jeść produktów zbożowych, pieczywa i potraw smażonych ani pić napojów gazowanych.

Pożegnać należy się też z alkoholem. Bardzo ważne jest, by pić zalecane minimum płynów. Jeśli ktoś nie lubi wody niegazowanej, może ją zastąpić gorzką herbatą lub herbatkami ziołowymi albo owocowymi, oczywiście bez cukru.
Przestrzegając wszystkich zaleceń, można stracić od 3 do 6 kg w ciągu tygodnia.

Reply