Dieta makrobiotyczna

dieta makrobiotyczna

Dieta makrobiotyczna

Dieta ta stanowi bardzo dobrą opcję dla osób, które ponad to, że chcą stracić na wadze w stosunkowo krótkim czasie (około 5 kg w 2 tygodnie), pragną również oczyścić swój organizm z zalegających w nim toksyn i produktów ubocznych przemiany materii. Niestety jednak dieta ta niesie za sobą pewne ryzyko, ponieważ jeśli ktoś nie wie, jak dokładnie powinien ją stosować, może poczynić poważne szkody w swoim organizmie, doprowadzając do skutków ubocznych w postaci osłabienia organizmu, a nawet anemii.

Kto nie może stosować diety?

Ponadto nie mogą jej stosować osoby chore na osteoporozę, na serce i na wszelkie choroby, które wiążą się z problemami w przyswajaniu witamin, a także kobiety w ciąży, karmiące piersią i znajdujące się w okresie menopauzy. Jeśli chodzi o pozostałe osoby, to mimo iż prawdopodobnie mogą stosować ją bez obaw, dobrze jednak byłoby, gdyby zasięgnęły porady lekarza bądź dietetyka.

Zasady diety makrobiotycznej

Dieta ta powstała dość dawno temu, bowiem już w 1911 r. Została opracowana przez George’a Oshawa, który podzielił żywność na 2 części: Yin – pierwiastek żeński o chłodzącym, odprężającym charakterze, energii skierowanej na zewnątrz i słodkim smaku, oraz Yang – pierwiastek męski z energią skierowaną do wewnątrz, mobilizujący umysł i mający słony smak.

Pierwiastki te według teorii Oshawa są zawarte we wszystkich składnikach pokarmowych, a spożywanie ich w odpowiednich proporcji pozwala zachować zdrowie, ponieważ pokarmy zawierające duże ilości Yang, np. mięso, sól i jaja po jakimś czasie mogą być przyczyną problemów z nadciśnieniem, a także powodować nadpobudliwość, agresję czy drażliwość, szczególnie jeśli są spożywane w dużych ilościach. Nie oznacza to jednak, by pierwiastek Yin był zdecydowanie lepszy, gdyż jeśli jest go za dużo w diecie, na przykład poprzez spożywanie nadmiernych ilości słodyczy, owoców i nabiału, skutkuje to nadmiernym rozleniwieniem i niechęcią do wszelkiego działania. Widać więc, że trzeba zwracać uwagę na to, by komponowane posiłki zawierały odpowiednie proporcje obu tych pierwiastków.

Dieta makrobiotycznaDieta makrobiotyczna jadłospis

Dieta makrobiotyczna nie dopuszcza mięsa pochodzącego od zwierząt rzeźnych, a także drobiu, jaj, przetworów mlecznych i owoców tropikalnych. Można jeść ryby i skorupiaki, rośliny strączkowe i warzywa, owoce, glony oraz wodorosty, ale należy je spożywać w umiarkowanych ilościach. Trzeba ograniczyć tłuszcze, a najlepiej byłoby stosować jedynie oliwę z oliwek. Bardzo polecane są natomiast węglowodany, głównie w postaci jęczmienia, pszenicy, owsa, kukurydzy, gryki i brązowego ryżu. Zaleca się również spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, pierwiastki śladowe, składniki mineralne i wszystkie witaminy.

Dieta ta określa nawet dokładne proporcje poszczególnych grup pokarmów, jakie powinny składać się na codzienne menu. Według tych wskazówek aż 50% powinno stanowić pieczywo, oczywiście pełnoziarniste, 25% warzywa, które można jeść na surowo albo poddawać obróbce termicznej (najlepiej jest jeść świeże sezonowe warzywa), 10% produkty z dużą zawartością białka, czyli bogate w nie warzywa i ryby, 5% owoce morza, 5% lekkostrawne, klarowne zupy i ostatnie 5%  – owoce, orzechy i pestki.

Jak przygotowywać posiłki?

Już samo to wydaje się dość skomplikowane, ponieważ trzeba zwracać baczną uwagę nie tylko na to, co się każdego dnia zjada, ale także, w jakich ilościach. Na tym jednak nie koniec, gdyż dieta makrobiotyczna określa także, w jaki sposób powinny być przygotowane posiłki. Trzeba na przykład pamiętać, że im dłużej składniki pokarmowe są gotowane (bez względu na to, czy gotują się w wodzie, czy na parze), tym więcej trzeba dodać do potrawy składnika Yang. Najkorzystniej jest poddawać pokarmy jak najmniejszej obróbce termicznej i np. blanszować warzywa zamiast gotować je do miękkości, choć tak naprawdę najlepiej byłoby wszystko, co tylko możliwe, spożywać na surowo.

Reply