Dieta trądzikowa

Jak dotąd nie istnieją żadne, naukowe doniesienia, jakoby występowała zależność pomiędzy spożywanymi pokarmami, a ich reakcją na trądzik. Dieta trądzikowa to bardziej dieta indywidualna i eliminacyjna. Różne produkty mogą różnie działać na wrażliwą skórę twarzy, dlatego w dużej mierze należy skupić się na wyeliminowaniu z diety tej żywności, która wpływa niekorzystnie na stan naszej cery.

Jednakże przyjęty model żywienia musi być bogaty w witaminy i minerały, które pozytywnie wpływają na skórę twarzy.

Przyczyny trądziku

Tyle, ile osób, tyle pokarmów, które pobudzają tworzenie się trądziku. Każdy przykład pochodzi z własnych doświadczeń, jednakże dla jednej osoby dany produkt może szkodzić, innej z kolei może służyć. Za główną przyczynę trądziku uważa się zmiany hormonalne, które występują w procesie dojrzewania. Wspomniane hormony przyczyniają się do nadmiernej produkcji łoju, który kumuluje się w porach. W przypadku, gdy nadmiar sebum nie ma drogi wyjścia, pory zaczynają zamieniać się w pryszcze. Cera z tendencją do trądziku wykazuje podatność na nawrotu. Jednego dnia jej stan może być określany jako dobry, innego z kolei jako zły, podczas gdy jakiś czynnik spotęgował działanie trądziku. Jaki czynnik? To już kwestia indywidualna, oparta na własnych wnioskach i spostrzeżeniach. Może to być zarówno stres, jak i żywność czy też warunki atmosferyczne. W cerze trądzikowej najważniejsze jest baczne jej obserwowanie, w przyszłości wiedza to okaże się bardzo przydatna w unikaniu pojawiania się pryszczy.

Jaka jest dieta trądzikowa?

Odpowiedź na to pytanie jest krótkie, powinna być zdrowa. I choć jak na razie nie ma naukowo udowodnionych grupy produktów, które wywołują trądzik, to powszechnie uważa się, że jednym z nich są tłuszcze nasycone. Ich źródło znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, drób czy nabiał. W przypadku, gdy zauważymy, że te produkty bardzo negatywnie wpływają na naszą cerę – koniecznie należy je ograniczyć. Wiele osób uważa, że czekolada potęguje tworzenie się zmian na skórze. Negatywnie mogą wpływać produkty wysoko zmodyfikowane, z dużą zawartością konserwantów, barwników oraz soli.

Witaminki, witaminki

W diecie trądzikowej nie może zabraknąć takich elementów, jak:

  • Witamina A, jej największe źródła można odnaleźć w rybim tłuszczu, wątrobie, nabiale, warzywach oraz żółtych i pomarańczowych owocach,
  • Witamina B2, korzystnie wpływa na stres, znajdziemy ją z produktach z pełnego ziarna zbóż, rybie, mleku, jajkach, mięsie, a także w warzywach liściastych,
  • Witamina B3, jej zadaniem jest poprawienie krążenia krwi oraz transporcie tlenu do komórek, dodatkowo obniża poziom cholesterolu i wpływa pozytywnie na metabolizm białek, cukrów oraz tłuszczy. Największe źródła odnajdziemy w orzeszkach ziemnych, jajkach, awokado, wątrobie oraz w chudym mięsie,
  • Witamina E znajduje się w migdałach, orzeszkach ziemnych, ziarnach słonecznika, brokułach i olejach pochodzenia roślinnego. To silny antyoksydant, który stanowi barierę dla wolnych rodników, które szkodliwie wpływają na naszą cerę,
  • Cynk zawarty z jajkach, produktach z pełnego ziarna zbóż, orzechach i grzybach dobroczynnie wpływa na stan naszej cery, a także wzmacnia cały układ immunologiczny.

Osoby borykające się z trądzikiem powinny pamiętać, aby w diecie nie zabrakło warzyw i owoców. Lepiej wyeliminować konserwanty i tłuszcze, które nie tylko negatywnie wpływają na naszą cerę, ale i osłabiają pracę całego organizmu. Jeśli słyszałeś, że trądzik u kogoś wzmaga zjedzenie produktów mlecznych – nie rezygnuj od razu, tylko sprawdź na własnej skórze. Prawdopodobnie twoja skóra na ten sam składnik może zareagować w sposób zupełnie inny!

Reply