Dieta Kwaśniewskiego inaczej zwana Dietą Optymalną

Ten rodzaj diety został opracowany przez dr Jana Kwaśniewskiego, w którym został stworzony model odżywiania oparty na odpowiednich wielkościach między trzema podstawowymi elementami, a więc między białkiem, tłuszczami i węglowodanami. Stosunek tych składników wynosi 1:2,5-3,5:0,3-0,5 (B:T:W).

Dr Kwaśniewski w swoim planie duży nacisk kładł na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz białko. Rola węglowodanów została ograniczona do minimum. I choć wielu lekarzy, jak i dietetyków nie wypowiada pomyślnych opinii na ten rodzaj kuracji, to jednak model zyskał swoich wielu sympatyków.

Optymalne Żywienie

Zdaniem dr Kwaśniewskiego zdrowe jedzenie powinno pobudzać leczenie wielu chorób i jednocześnie powinno wpływać na spadek masy ciała. Warunkiem, aby wszystkie te założenia zostały spełnione jest energia, którą organizm potrzebuje, aby wykonać te zadania. Paliwo do tych procesów znajduje się w tłuszczu. Dieta Optymalna przewiduje, że dorosły osobnik powinien zjadać 0,8 g na każdy kilogram masy ciała. Zdaniem doktora, zbyt duża ilość węglowodanów przekształca je w tłuszcze, zużywając do tego procesu białka, witaminy i składniki mineralne. Ponadto, dochodzi do leczenia chorób bez użycia leków za sprawą dostarczania organizmowi właściwej ilości białka zwierzęcego oraz tłuszczu. Nie sposób zapomnieć o wadze, a raczej jej utracie, który stanowi ważny czynnik podejmowania tego rodzaju planu żywieniowego. Osoby cierpiące na nadwagę i otyłość powinny raz na zawsze rozprawić się ze zbędnymi kilogramami i powrócić do swojej figury sprzed lat.

Krok pierwszy – odchudzanie

Zdaniem Kwaśniewskiego, aby organizm zaczął spalać tkankę tłuszczową potrzebuje odpowiedniego zaplecza odżywczego. W ten sposób redukuje tkankę tłuszczową podczas procesów metabolicznych. Osoby, które posiadają prawidłową wagę, optymalne żywienie zawdzięcza im energię i witalność. Wszyscy ci, którzy stosują model żywieniowy muszą pamiętać, aby przestrzegać kilku zasad. Nie ma żadnych okresów przejściowych. Tłuszcze zwierzęce, białka i mała ilość węglowodanów towarzyszą nam od pierwszego dnia diety. Trzeba jeść zawsze, kiedy czuje się głodnym, nie zwracając uwagi na spożywane kalorie. Zauważono, że dieta Kwaśniewskiego umożliwia szybki spadek wagi – szczególnie w pierwszych dniach jej stosowania. W wielu przypadkach ludzie chwalą się lepszym samopoczuciem, zwłaszcza kiedy przeszkadzały im nadmierne kilogramy.

Ostrzeżenie

Instytut Żywności i  Żywienia nie poleca diety dr Kwaśniewskiego jako diety na całe życie. Może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia i życia pacjenta, ponieważ nie została poddana żadnym badaniom. Szybki spadek wagi w początkowej fazie jest uzależniony od niskiej wartości spożywanych pokarmów. Kolejnym powodem do przemyśleń w zastosowaniu optymalnego żywienia powinna być kwestia niedostatecznej ilości węglowodanów, które działają na organizm w sposób moczopędny. To, że tracimy na wadze kilka lub kilkanaście kilogramów jest efektem utraty wody z organizmu. Dodatkowo, wiele osób wskazuje, że dieta dr Kwaśniewskiego nie jest w stanie zapewnić optymalnej ilości witamin z grupy B, C, potasu, magnezu i miedzi, co zamiast leczyć choroby, może je wywoływać albo potęgować.

Co można jeść w Diecie Optymalnej

Dozwolone są:

  • tłuszcze zwierzęce smalec, słonina, boczek, sadło, szpik kostny, masło, smalec gęsi,
  •  jajka kurze,
  • wszystkie rodzaje serów im tłustsze tym lepsze,
  • śmietana, im więcej zawiera tłuszczu tym lepsza,
  • każdy rodzaj mięsa, najlepiej wieprzowe, tłuste,
  • podroby,
  • galarety podrobowe i mięsne,
  • tłuste wywary i rosoły,
  • wszystkie wędliny, byle niezbyt chude, najlepiej podrobowe (salcesony, pasztetowe, pasztety, kaszanka),
  • drób, najlepiej tłusty, tuczone gęsi i kurczaki,
  • ryby tłuste smażone na smalcu i konserwy rybne w oleju.

Czego unikać w Diecie Optymalnej?

Zdaniem dr Kwaśniewskiego należy wystrzegać się:

  • cukru i wszelkich słodyczy,
  • miodu,
  • przetworów owocowych słodzonych, jak na przykład dżemów, kompotów, powideł,
  • ryżu i kasz,
  • chleba i wszelkiego innego pieczywa,
  • potraw mącznych, czyli ciast, klusek, placków ,
  • warzyw i owoców poza tymi traktowanymi jako dozwolone w niewielkich ilościach,
  • mąki ziemniaczanej i zbożowej, a także budyni, kiśli,
  • grochu i fasoli,
  • napojów słodzonych, nawet lekko, w tym mleka beztłuszczowego czy odciąganego,
  • produktów pochodzenia roślinnego zawierających cukier,
  • soli

Co jest dozwolone w niewielkich ilościach?

Założenia Diety Optymalnej przewidują, że od czasu do czasu można spożyć:

  • tłuszcze roślinne, jak na przykład margarynę, oliwę, olej słonecznikowy,
  • mleko, jak najtłustsze lub wymieszane pół na pół z 30 procentową słodką śmietanką,
  • warzywa o możliwie małej zawartości węglowodanów, przyrządzane z dodatkiem tłuszczu,
  • ziemniaki (1 ziemniak średniej wielkości na osobę dziennie z tłuszczem lub w postaci frytek),
  • owoce jagodowe mało słodkie (porzeczki, maliny, jeżyny, agrest, poziomki, truskawki), najlepiej spożywane z bitą śmietanką lub jako składnik tłustych deserów;
  • orzechy, migdały, wiórki kokosowe, ziarno słonecznika,
  • kawę, herbatę, majonez, wszelkie przyprawy i dodatki smakowe, byle niesłodkie i niezawierające w swoim składzie mąki zbożowej i ziemniaczanej.

Reply