Odchudzająca moc jajek
Jajka – wbrew temu, co się powszechnie o nich mówiło do tej pory – to sojusznik naszej pięknej figury, dlatego trzeba pamiętać o tym, aby na stałe włączyć je do menu.
Niesłusznie obarczano je przez lata odpowiedzialnością za wzrost poziomu cholesterolu w organizmie, prawdą jest jednak, że jeżeli już mamy podwyższony cholesterol, lepiej z jajek zrezygnować.
Jakie właściwości mają jajka? Przede wszystkim w ich składzie znajduje się najwięcej białka spośród wszystkich produktów żywnościowych. Jest to też białko wartościowe – o wiele cenniejsze niż to, które występuje w mleku czy wołowinie. Dodatkowo w jajkach znajdziemy też witaminę B12 i witaminę A. Wszystkie te składniki odbudowują nasze mięśnie i pomagają spalać tłuszcz, dlatego do diety powinny je włączać osoby odchudzające się.
Najlepiej jajka spożywać same, bez dodatków, a także unikać jajek pod postacią np. bardzo kalorycznej jajecznicy na boczku, która podnosi poziom cholesterolu i jedzona zbyt często przyczynia się do otyłości.