Dieta zielona

Dieta zielona

Dieta zielona

Dieta ta należy do grupy diet oczyszczających. Znakomicie oczyszcza organizm z toksyn, a także dodaje energii i poprawia samopoczucie, a przy tym jest stosunkowo niekłopotliwa, zatem warto ją wypróbować.

Podstawowym składnikiem pokarmowym przewidzianym przez ten sposób żywienia są – jak nietrudno się domyślić – zielone owoce i warzywa. Wpływają one dobroczynnie na organizm, oczyszczając jelita ze szkodliwych, ubocznych produktów przemiany materii, dezynfekują nerki i usprawniają funkcjonowanie wątroby.

Pomagają również usuwać toksyny i eliminują wolne rodniki, a także wzmacniają naturalną odporność organizmu. Widać więc, że ich działanie jest bardzo wszechstronne, zatem dieta ta może mieć ogromny wpływ na poprawienie się stanu zdrowia osoby, która ją stosuje.

Dieta zielonaZielone warzywa i owoce w każdym posiłku

Na szczęście podczas stosowania tej diety nie trzeba się ograniczać jedynie do zielonych warzyw i owoców, ale trzeba zadbać, by zawsze stanowiły przynajmniej połowę każdego komponowanego posiłku. Najlepiej jest przyprawiać je świeżymi lub suszonymi ziołami, czosnkiem i oliwą z oliwek, bowiem wszystkie te produkty działają zbawiennie na przemianę materii, przyspieszając trawienie.

Jakich produktów unikać?

Jeśli zaś chodzi o produkty, których należy unikać, to są to wszystkie rodzaje mięs i nabiał, słone, niezdrowe przekąski typu chipsy czy paluszki, słodycze, wszystkie używki oraz potrawy smażone i mocno przetworzone. Trzeba ponadto pić minimum 2 litry płynów dziennie. Najbardziej polecana jest oczywiście niegazowana woda mineralna, ale doskonale działa także zielona herbata, herbatka  z mniszka lekarskiego, a także soki warzywne i owocowe, oczywiście z zielonych owoców i warzyw.

jabłkoPolecane warzywa

Jeśli chodzi o polecane warzywa, to należy wybierać te najbardziej zielone, gdyż one są w tym przypadku najbardziej wartościowe. Warto zatem wybierać między innymi warzywa kapustne, czyli samą kapustę, brukselkę, kalarepę, brokuły czy jarmuż, warzywa liściaste – sałatę i szpinak, kabaczek i cukinię, seler naciowy i cykorię oraz ogórki. Wszystkie one w znaczący sposób przyspieszają przemianę materii oraz działają moczopędnie, co wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Wszystkie pełnią też szereg pomniejszych funkcji, które razem składają się na znaczne poprawienie się wyglądu, samopoczucia oraz ogólnego stanu zdrowia osoby stosującej dietę.

Najlepsze owoce

Z owoców najlepsze będą jabłka, winogrona, kiwi, gruszki oraz awokado. Ponadto do menu należy włączyć wspomnianą już oliwę z oliwek, olej rzepakowy i mleczne napoje sfermentowane – jogurty naturalne, kefiry i maślankę. Nie wolno zaś w ogóle stosować soli, ponieważ zatrzymuje ona wodę w organizmie, co spowoduje, że dobroczynne działanie warzyw jeśli chodzi o usuwanie toksyn zostanie zablokowane.

Reply