Naturalne maseczki na twarz

Naturalne maseczki na twarz

Naturalne maseczki na twarz

Niektóre owoce i warzywa mają właściwość podobne do kremów: odżywiają, nawilżają, zmiękczają, oczyszczają i ujędrniają zmęczoną skórę.

Czego nie robimy, żeby zawsze wyglądać młodo i pięknie? Stosujemy drogie kremy, chodzimy do kosmetyczek. Nasze prababki nie znały wielu gotowych kosmetyków, a jakoś sobie radziły. Z różnych naturalnych produktów same sporządzały upiększające mikstury, które w dodatku nie zawierały sztucznych barwników i konserwantów. Może warto więc pójść za ich przykładem właśnie teraz? Przecież lato hojnie obdarowuje nas warzywami i owocami bogatymi we wszystkie tak potrzebne naszej skórze witaminy i sole mineralne.

Wykorzystajmy skarby lata

Owoce i warzywa doskonale nadają się na maseczki. Jedne mają właściwości pielęgnacyjne, odświeżające, łagodzą podrażnienia. Inne wpływają korzystnie na ułowienie skóry, poprawiają jej napięcie, zmniejszają wydzielanie tłuszczu. Wszystkie dostarczają nam bezcennych substancji odżywczych:

  • brzoskwinie – mają dużo witaminy A, C, B1 B2, żelazo, magnez, wapń;
  • dynia – obfituje w witaminy C, B1, PP, karoten, potas, magnez, żelazo;
  • gruszki – zawierają witaminy A, B1, C;
  • marchew – obfituje zwłaszcza w karoten, ale ma także sporo witaminy B1, B2, C, D oraz lecytyny;
  • morele – wzbogacają skórę w witaminę A, B, PP. żelazo, wapń, potas;
  • natka pietruszki – zawiera witaminę C, B1, B2, PP, magnez, żelazo;
  • pomidory – są źródłem witaminy C i E, potasu, a także beta-karotenu.

Sprawdź, jaką masz skórę

Wybór składników do maseczki zależy również od rodzaju skóry.
Możemy łatwo sprawdzić, jaką mamy cerę. Wystarczy umyć twarz wodą i delikatnym mydłem – skóra sucha po tym zabiegu będzie ściągnięta i lśniąca, normalna pozostanie gładka i elastyczna.

Stosując maseczki owocowe, należy także pamiętać, że substancje roślinne mają często silne właściwości uczulające i mogą powodować podrażnienia skóry. Trzeba więc zachować ostrożność. Osoby ze skłonnościami do alergii powinny najpierw wykonać test uczuleniowy.

Nałóż maseczkę

Przed zabiegiem skórę należy dokładnie oczyścić.
Maseczkę zawsze nakładamy – posługując się szpatułką lub pędzelkiem – na skórę twarzy, szyi i dekoltu.
Po upływie określonego czasu zmywamy masę wilgotnymi wacikami nasączonymi wodą lub mlekiem i wklepujemy łagodny krem nawilżający.

Naturalne maseczki na twarzMaseczka dla twojej cery

Z dyni – Do każdego rodzaju skóry. Działa odświeżająco.
2 łyżki miąższu (bez pestek) dokładnie ucieramy i nakładamy na twarz. Zmywamy po 15 minutach.

Z gruszki – Zalecana przede wszystkim do cery tłustej ze skłonnością do plam.
Jedną bardzo dojrzałą gruszkę przecinamy na pół, usuwamy pestki. Z miąższu odciskamy sok i dodajemy do niego odrobinę mleka. Maseczkę pozostawiamy na twarzy przez 15 minut.

Z pietruszki i twarogu – Nadaje się zwłaszcza do cery wrażliwej.
3 łyżki twarogu utrzeć na kremową masę, dodać pęczek drobno posiekanej pietruszki. Pozostawić na twarzy przez pół godziny.

Z brzoskwini – Do cery suchej. Działa łagodząco, zmiękcza naskórek.
Dojrzały owoc rozgnieść i wymieszać z odrobiną śmietany. Pozostawić na twarzy przez 20 minut.

Z moreli i koniaku – Doskonała do cery tłustej i przetłuszczającej się.
1-2 dojrzałe morele ucieramy na masę i dodajemy łyżkę koniaku. Maseczkę pozostawiamy na twarzy przez 15 minut.

Z pomidora – Polecana do cery tłustej (nie należy jej stosować do cery wrażliwej!). Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Pomidory zmiażdżyć lub pokroić w plasterki obłożyć nimi twarz.

Z marchwi – Odświeża, łagodzi skutki nieostrożnego opalania, przyspiesza brązowienie skóry.
Starte na drobnej tarce 3-4 marchewki zmieszać ze 100 g śmietanki. Po 10 minutach usunąć z twarzy wilgotnymi wacikami higienicznymi.

Z marchwi i twarogu – Przeznaczona dla cery suchej i wrażliwej. Działa zmiękczająco i łagodząco.
Sok wyciśnięty z 2 utartych marchewek zmieszać z 3 łyżkami twarogu i łyżką siemienia lnianego. Nałożyć na twarz i pozostawić na pół godziny.

Reply