Przyczyny niestrawności i jej leczenie

niestrawność

Przyczyny niestrawności

Niestrawność to ból oraz uczucie przepełnienia górnej części brzucha. Pojawia się wtedy, gdy jemy za szybko, zbyt dużo, lub kiedy jedzone produkty nam szkodzą. Dolegliwości te zwykle mijają, gdy zmieniamy nawyki żywieniowe.

Jeśli często dolega nam niestrawność, to należy się upewnić, czy przyczyną tej dolegliwości nie jest wrzód żołądka lub dwunastnicy, nieżyt żołądka, zapalenie przełyku, zespół nadwrażliwości jelita grubego, zapalenie jelita lub rak żołądka.

Objawy niestrawności

Niestrawność może być wywołana pogorszeniem motoryki przełyku żołądka lub jelit, co powoduje, że kurcze jelit stają się wolniejsze lub ustają.

Żołądek lub jelita są wtedy wypełnione gazami, częściowo przetworzoną żywnością i sokami trawiennymi. Do najczęstszych objawów niestrawności należą wzdęcia, bóle żołądka, nudności, gazy, zgaga.

Przyczyny niestrawności

  • Jesz w pośpiechu, co powoduje, że niepogryziony dokładnie pokarm nie miesza się dokładnie z enzymami zawartymi w ślinie.
  • Jesz za dużo. Pełny żołądek opróżnia się wolniej, co wywołuje odbijanie kwasów żołądkowych.
  • Jesz pokarmy, na które jesteś uczulony, tj. produkty pszenne lub mleko. Wyroby z maki pszennej i inne węglowodany oraz pokarmy zawierające błonnik pęcznieją w żołądku, a to prowadzi do wzdęć.
  • W organizmie powstaje nadmiar gazów. Zdarza się to wtedy, gdy zjesz owoce zaraz po tłustym posiłku. Trawienie tłuszczów trwa dłużej niż owoców, dlatego owoce pozostają w żołądku tak długo, że zaczynają fermentować. Gazy mogą również powstawać, kiedy zostanie zakłócona równowaga flory bakteryjnej, w jelitach oraz gdy w żołądku jest zbyt mało kwasu.
  • niestrawnośćJesz niedojrzałe owoce.
  • Pijesz napoje, zawierające cukier i dwutlenek węgla, które mogą wywołać wzdęcia. Napoje zawierające kofeinę zwiększają stężenie kwasów żołądkowych, zaogniają stany zapalne oraz wzmagają wydzielanie hormonów stresowych. Alkohol również pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych i wzmaga stany zapalne.
  • Przeżywasz stresy. Hamują one procesy trawienne, ponieważ hormony stresowe, np. adrenalina i kortyzon, powodują odpływ krwi z żołądka do mięśni, wywołują skurcz mięśni żołądka oraz pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych. W wyniku stresu częściej połykamy powietrze podczas jedzenia
  • Podejmujesz wysiłek fizyczny zaraz po zjedzeniu. Krew odpływa wtedy z układu trawiennego do mięśni.
  • Stosujesz niesterydowe leki przeciwzapalne, np. kwas acetylosalicylowy lub ibuprofen, które podrażniają błonę śluzową żołądka
  • Palisz. Związki chemiczne zawarte w dymie papierosowym podrażniają przełyk i osłabiają działanie zwieracza wpustu żołądka. Jest to mięsień, który znajduje się między przełykiem a żołądkiem i zapobiega zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku, co grozi powstaniu refluksowego zapalenia przełyku.
  • Masz przepuklinę rozworu przełykowego. Górna cześć żołądka przemieszcza się do klatki piersiowej przez poszerzony otwór w przeponie. Kwasy żołądkowe wracają wtedy do przełyku. Jej powstaniu sprzyja palenie tytoniu i nadwaga.
  • Jesteś w ciąży. Rozrastająca się macica uciska coraz bardziej na żołądek, kwasy żołądkowe wracają do przełyku, co grozi powstaniem zapalenia przełyku.

Zapobieganie niestrawności

Aby zmniejszyć ryzyko powstania niestrawności:

  • Nie przejadaj się.
  • Nie rób między posiłkami przerw dłuższych niż cztery godziny. Zawsze zaczynaj dzień od obfitego śniadania. Jedz ostatni posiłek co najmniej na trzy godziny przed pójściem spać.
  • Naucz radzić sobie skutecznie ze stresem.
  • Nie jedz potraw, po których czujesz się źle, lub jedz ich znacznie mniej.
  • Osoby w podeszłym wieku, szczególnie te, które źle się odżywiają lub cierpią na nadwrażliwość na pewne pokarmy, powinny zażywać regularnie pewne preparaty witaminowe z mikroelementami.
  • Wypijaj przed jedzeniem pół szklanki naparu z pietruszki, rumianku, mięty pieprzowej, mniszka lekarskiego lub łopianu. Jeśli czujesz napięcie, dodaj do naparu chmielu lub melisy lekarskiej.
  • Unikaj łączenia pewnych pokarmów.
  • Nie podejmuj wysiłku fizycznego przez pół godziny po posiłku.
  • Jeśli dostępne bez recepty środki neutralizujące kwasy żołądkowe nie pomagają, to znaczy, że cierpisz na niedobór, a nie na nadmiar tych kwasów. Powinieneś przed posiłkiem lub podczas jedzenia popijać wodę z dodatkiem octu jabłkowego lub dodawać go do potraw, mięsa, ryb, jaj i serów. Można też tuż przed posiłkiem zażyć preparat zawierający pepsynę – enzym żołądkowy.
  • Po posiłku żuj ziarna kardamonu, kopru włoskiego lub kminku.
  • Doprawiaj jedzenie rozmarynem lub dodawaj do potraw cykorię, rukiew wodną lub karczochy. Mają one gorzkawy smak. Pobudzają wytwarzanie hormonu zwanego gastryną, który wzmaga wydzielanie soków trawiennych.

Leczenie niestrawności

leki ziołoweLeki ziołowe

Jeśli po posiłku zaczynasz odczuwać pierwsze objawy niestrawności, wypij szklankę naparu z:

  • wiązówki błotnej z prawoślazem lekarskim,
  • dwóch łyżeczek szałwii zaparzonych w szklance wrzątku,
  • rumianku pospolitego z dodatkiem kopru włoskiego, mięty pieprzowej lub rozmarynu,
  • mieszanki goździków, cynamonu i imbiru.

Leki z kredensu

Jabłka, kapusta, marchew, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, jajka i pietruszka mają odczyn zasadowy. Neutralizują one sok żołądkowy, dzięki czemu pomagają zapobiegać oraz leczyć niestrawność i wrzody żołądka. Produkty te powinno się jadać regularnie. Podobne właściwości ma świeżo wyciśnięty sok z ziemniaków.

Łączenie pokarmów

Niektórzy uważają, że tzw. dieta Haya pobudza trawienie, ale brak na to naukowych dowodów. Jej zwolennicy twierdzą, że ponieważ trawienie białek odbywa się w środowisku kwaśnym, a trawienie skrobi w środowisku zasadowym, nie powinno się jeść węglowodanów (ziemniaków, makaronu, chleba) z białym mięsem, jajami lub rybami. Według twórców tej diety powinno się jadać owoce tylko między posiłkami. Okazuje się jednak, że niektóre osoby, u których owoce wywołują niestrawność, mogą je z powodzeniem jadać na początku posiłku. Pewne owoce tropikalne, np. ananasy, wręcz wspomagają trawienie.

Kiedy potrzebny jest lekarz?

  • Gdy niestrawność dokucza ci często.
  • Gdy objawy niestrawności są ostre.
  • Gdy gwałtownie i bez przyczyny chudniesz.
  • Gdy niestrawność występuje po raz pierwszy po czterdziestce.
  • Gdy objawom niestrawności towarzyszy brak apetytu, trudności w połykaniu lub kaszel bez wyraźnych przyczyn.
  • Gdy przyjmujesz leki przeciwbólowe lub niestrawność pojawia się po zażyciu nowego lekarstwa albo środka dietetycznego.
  • Gdy dolegliwości pojawiają się po wysiłku fizycznym i nie masz pewności, czy jest to niestrawność.
  • Gdy czujesz zgagę po przebudzeniu.

Reply