Waga w ciąży
Przyrost masy ciała w ciąży powinien wynosić od 10-12 kg. W pierwszym trymestrze – 1,3 kg, w drugim – 5 kg, a w trzecim – 4,5 kg. Ciężarna powinna kontrolować wagę co tydzień. Nieznaczny jej ubytek na początku ciąży nie jest niepokojący, większy ubytek , najczęściej związany jest z wymiotami – należy skonsultować się z lekarzem. Dalszy tygodniowy przyrost na wadze w miarę upływu czasu nie powinien przekraczać 350 g. Nadmierny przyrost jest najczęściej skutkiem spożywania za dużej ilości pożywienia lub dotyczy ostatniego trymestru (może być związany z zatrzymaniem sody, który wiąże wodę ). Nadmiar wagi pod koniec ciąży należy traktować jako objaw rozpoczynającego się zatrucia ciążowego. Wówczas przepływ krwi przez macicę może być 3 razy mniejszy, a płód będzie cierpiał z powodu niedotlenienia.
Przy obrzękach należy stosowac dietę bezsolną, ewentualnie zapisane przez lekarza środki moczopędne, Przyrost wagi trzeba ograniczyć przez zmniejszenie ilości węglowodanów i tłuszczów. Jeżeli przybór wagi w II trymestrze jest za mały, należy traktować to poważnie. Może być wyrazem niedomogi łożyska . Należy w takim przypadku pozostawać w łóżku, przyjmować obfite ilości białek i witamin oraz koniecznie skonsultować się z lekarzem, gdyż stan ten stwarza ryzyko porodu przedwczesnego i martwego urodzenia. kontrola wagi, ograniczenie soli w pozywieniu lub wręcz dieta bezsolna, ograniczenie węglowodanów i tłuszczów – to najważniejsze wytyczne dla odżywiania wielu kobiet z nadwagą.