Woda siły doda – dieta wodna
Nie ma żadnych ograniczeń, co do grupy osób, które mogą praktykować tego rodzaju kurację. Dodatkowo, zakłada się, że najlepiej działa w połączeniu z innymi planami żywieniowymi.
Co stanowi o jej atrakcyjności? Niewątpliwie długo utrzymujące się uczucie sytości organizmu, które jest wynikiem spożywania dużej ilości wody. Nie można pominąć faktu, że częste picie wody redukuje do minimum problemy związane z wzdęciami, zaparciami czy nawet bólami brzucha.
Założenia diety wodnej
Jak każda inna dieta, tak i w tym przypadku, dieta wodna powinna być stosowana z należytym umiarem i rozsądkiem. Wszystko polega na tym, że w ciągu dnia pijemy duże ilości wody, małymi łykami. W ten sposób organizm cały czas dostaje sygnały o nieustannym poczuciu sytości. Elementem dodatkowym są posiłki lekkostrawne, jedzone w niewielkich porcjach.
Dlaczego tak ważna jest rozwaga? Dlatego, aby nie osiągnąć efektu jo-jo. Jednakże pewne rzeczy są niezmienne w diecie wodnej i nie podlegają jakimkolwiek negocjacjom.
Przede wszystkim:
- dziennie spożywamy minimum dwa litry wody,
- z diety eliminujemy wszelkie cukry oraz tłuszcze,
- woda stanowi jeden z podstawowych płynów, nie dopuszczalne jest nawadnianie organizmu słodkimi napojami gazowanymi,
- zamiast zwykłej małej, czarnej pijemy kawę zbożową,
- rezygnujemy z żółtego, tłustego sera oraz krowiego mleka,
- nie dopuszczalne są przekąski typu chipsy, frytki czy czekolada,
- do potraw dodajemy oliwę z oliwek,
- przed snem wypijamy szklankę herbatki działającej oczyszczająco
Przykładowy jadłospis w diecie wodnej
Każdego ranka, zaraz po przebudzeniu wypij jedną lub dwie szklanki wody z dodatkiem soku z połowy cytryny. Opcjonalnie może to być jednodniowy napar ziołowy.
Pierwsze śniadanie: (dostępna jedna wersja z podanych poniżej do wyboru)
- 0,5 szklanki zbożowej kawy albo ziołowej herbatki, do wyboru: 2 kromki chrupkiego, ciemnego pieczywa posmarowanego odrobiną miodu
- starte jabłko połączone z muesli,
- sałatka owocowa lub warzywna (najlepsza będzie przygotowana ze świeżych warzyw i owoców, niedobranych z łupki- najlepiej sezonowych)
Drugie śniadanie: 1 butelka wody, która powinna być pita stopniowo.
Obiad: (do wyboru jeden wariant z podanych poniżej)
- 1 torebka ryżu, ugotowany lub przyrządzony na grillu filet drobiowy (najlepiej z kurczaka lub indyka), sałata zielona przyprawiona oliwą z oliwek
- Zupa-krem z jarzyn, tj. ze zmiksowanej marchewki, pietruszki, selera, pora, ryżu i brukselki)
- Sałatka przygotowana z kalafiora, marchewki i fasoli (warzywa mogą być świeże lub ugotowane na parze)
Podwieczorek: (do wyboru jeden wariant z podanych poniżej)
- Mały jogurt naturalny
- Kefir z dodatkiem truskawek
Kolacja: (do wyboru jeden wariant z podanych poniżej)
- 2 kromki pieczywa, 2 cienkie plasterki chudej wędliny, 1 ogórek lub 1 pomidor, sałatka zielona
- Pokrojony szpinak i pomidor