Zasady nakrywania do stołu
Nakrywanie do stołu to dla nas czynność tak powszechna, że aż banalna i na co dzień nie zastanawiamy się, jak to zrobić poprawnie, zgodnie z zasadami savoir-vivre, które już coraz bardziej odchodzą w zapomnienie.
Dopiero gdy spada na nas obowiązek zorganizowania większego obiadu, w którym będą uczestniczyć goście spoza domu, zaczynamy zastanawiać się, jak nakryć do stołu, aby uniknąć wpadki.
O czym należy pamiętać, nakrywając do stołu?
Przede wszystkim – zapewnij gościom komfort. Niech każdy ma minimum 60 cm szerokości stołu, niech może też swobodnie odsunąć krzesło i wstać. To trudne, dlatego dokładnie ustal liczbę gości i przemyśl kwestię wyboru stołu oraz krzeseł, by nikogo nie pominąć i każdego potraktować równo.
- Ładnie udekoruj stół – połóż na niego kolorowy, ciekawy obrus, pasujący do całej zastawy, wyciągnij pełną zastawę i komplet sztućców. Ustaw na środku stołu niewielki wazonik z kwiatami (pamiętaj, że nie może być wysoki – niech nie zasłania nikomu osoby siedzącej naprzeciw!).
- Zamiast kwiatów możesz postawić na środku stołu świeczkę, ciekawy stroik czy inną ozdobę, ładnie komponującą się z wystrojem wnętrza i stołu oraz wprowadzającą miły nastrój. Nie stawiaj kwiatów czy świeczek zbyt intensywnie pachnących – może to przeszkadzać komuś z gości. Hitem są na przykład puchary wypełnione kolorowymi kulkami, czy kulki rozsypane na kolorowych serwetach pośrodku stołu. Dobrze wygląda też miska z potpourri lub z woda wypełnioną świeżymi płatkami róż lub innych kwiatów. Nie przesadzaj jednak zbytnio z ozdobami, pamiętając, że stół ma być wypełniony przede wszystkim jedzeniem.
- Obowiązkowo wytrzyj na błysk każdy element zastawy oraz sztućców! Nie może na nich być zarysowań czy śladów palców ani żadnych innych niedociągnięć!
- Na dużym, płaskim talerzu stawiamy talerz głęboki do zupy lub talerz mały, zakąskowy. Zależy to od dania, które zamierzamy podać jako pierwsze.
- Z prawej strony talerza kładziemy noże, a z lewej – widelec. Łyżkę do zupy kładziemy obok noża, zwróconego ostrzem do talerzy. Łyżeczkę i widelczyk do ciasta kładziemy nad talerzem – łyżeczkę zwróconą w lewą stronę, zaś widelczyk w prawą. Zawsze najpierw używa się sztućców ułożonych po skrajnych brzegach, najbardziej na prawo lub najbardziej na lewo. Weź to pod uwagę podczas podawania potraw.
- Kieliszki umieszczamy po prawej stronie nad nożem. Tuż obok niego postawmy szklankę do wody i innych napojów. Jeśli będzie podawany więcej niż jeden trunek – kieliszki stawiamy tak, by po skrajnej prawej stronie stał ten, do którego pierwszy będzie nalewany trunek. Uwaga – upewnij się, czy podajesz odpowiedni trunek w odpowiednim kieliszku. Inne stosuje się do koniaków, do drinków, do wina czy szampana, a inne do wielu innych trunków.