Jagody

jagody

Jagody

Jagody to bardzo smaczne, ale również niezwykle zdrowe owoce. Są polecane szczególnie osobom, które długie godziny spędzają pracując przy komputerze, ale mają też inne cenne właściwości zdrowotne, dlatego warto, aby zagościły na naszych talerzach.

 

Swój granatowy kolor zawdzięczają barwiącym je na niebiesko związkom antocyjanowym. To właśnie te barwniki są najcenniejszym składnikiem jagód. Antocyjany należą do najdoskonalszych wymiataczy wolnych rodników. Regulują także pracę przewodu pokarmowego, łagodzą biegunki i wyostrzają wzrok. Ze względu na ich działanie, nasze prababki co roku, w lipcu, napełniały spiżarnię przetworami z jagód, aby cały rok korzystać z ich leczniczych właściwości. W czasach, kiedy nie było antybiotyków, jagodowe soki, dżemy, a także świeże i suszone owoce zapobiegały i leczyły wiele chorób. Łagodziły stany zapalne gardła, stawów, pomagały na anemię wywołaną niedoborem żelaza w diecie. Jedzono je, aby wyregulować pracę hormonów i obniżyć poziom cukru we krwi, kiedy jeszcze nie było syntetycznej insuliny.

jagodaOchrona oczu

Aby mieć sokoli wzrok, jagodami zajadali się piloci RAF-u walczący w bitwie o Anglię. Dziś warto się na nie skusić, zwłaszcza jeśli długo pracujemy przed ekranem komputera. Wiele godzin wpatrywania się w monitor sprawia, że oczy szybko się męczą i mają tendencję do stanów zapalnych. Najbardziej narażone na uszkodzenia są niezwykle delikatne ścianki naczyń włosowatych odżywiających siatkówkę oraz komórki plamki żółtej oka, dzięki której dobrze widzimy i rozróżniamy poszczególne kolory.

szklanka jagód (150 g) to: 67 kcal; zaspokaja zapotrzebowanie na: witaminę C w 24%, witaminę A w 2%, żelazo w 2 %, wapń w 1%, dostarcza najwięcej antocyjanów ze wszystkich owoców

Naukowcy udowodnili, że zawarte w jagodach antocyjany uszczelniają ściany naczyń włosowatych oraz neutralizują wolne rodniki. Dbają w ten sposób, aby nasze oczy na dłużej zachowały młodość. Jedzenie jagód poprawia także ostrość widzenia o zmierzchu, chroni więc przed tzw. kurzą ślepotą. Odkryto, że antocyjany przyspieszają proces regeneracji barwnika wzrokowego – rodopsyny, niezbędnego do rejestracji światła padającego na siatkówkę. Dlatego jagody są polecane kierowcom.

Zdrowe jelita

Jak pokazują badania, jagody mają dobry wpływ nie tylko na oczy. Usprawniają też pracę przewodu pokarmowego. Pomagają głównie przy biegunkach, ale mogą być również ratunkiem w przypadku zaparć. Naukowcy udowodnili, że przeciwutleniacz o nazwie pterostilben obecny w czarnych jagodach może zapobiegać rakowi jelita grubego. Potwierdziły to badania na zwierzętach. Na ich podstawie naukowcy sugerują, że jagody mogą w naturalny sposób zapobiegać rakowi okrężnicy, bo pterostilben ma wpływ na obniżenie poziomu tłuszczu i cholesterolu we krwi.

Suflet z jagodami

jagodySkładniki dla 4 osób:

  • 200 g jagód
  • 5 białek
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki mąki
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • miąższ z jednej laski wanilii
  • masło do posmarowania foremek
  • cukier puder do posypania
  • 4 małe foremki sufletowe

Przygotowanie:

Jagody umyj i dokładnie osusz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. Dodając stopniowo ok. 4 łyżek cukru pudru, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i wanilią. Delikatnie połącz ubite białka z żółtkami. Dodaj mąkę i ostrożnie wymieszaj. Jagody posyp mąką ziemniaczaną i połącz z masą jajeczną. Foremki posmaruj masłem, nałóż do nich masę. Piecz 15-18 minut na średnim poziomie piekarnika. Podawaj posypane cukrem pudrem.