Przyprawy pod lupą: pieprz cayenne

Przyprawy pod lupą: pieprz cayenne

Przyprawy pod lupą: pieprz cayenne

Cayenne jest południowoamerykańskim portem nad Oceanem Atlantyckim i stolicą Gujany Francuskiej. Właśnie od tego miasta nazwę swoją wziął pieprz cayenne, znany także pod nazwą pieprzu indiańskiego lub gujański.

Pieprz ten jest uzyskiwany ze sproszkowanych owoców pieprzowca amerykańskiego, niskiego krzewu z krótkoogonkowymi, podłużnymi listkach i zielonkawobiałymi kwiatami.

Jak wykorzystuje się owoce pieprzowca amerykańskiego?

Kiedy pieprzowiec amerykański owocuje, obsypany jest ciemnoczerwonymi, drobnymi strąkami. W zależności od odmiany i warunków, w jakich roślina wzrasta, jej strąki różnią się zarówno wielkością, jak i kształtem. Z owoców wytwarza się pasty i sosy, zwane chili, a zawiesina pieprzu cayenne w słabym occie winnym – to sos tabasco. Ze strąków pieprzowca amerykańskiego można także przyrządzać marynaty czy kiszonki.

Jakie właściwości mają owoce pieprzowca amerykańskiego?

Nie tylko świeże, ale także przetworzone owoce pieprzowca zawierają dużo alkaloidu kapsaicyny, co sprawia, że charakteryzują się korzennym, palącym i niebywale ostrym smakiem. Są także bogatym źródłem witaminy C, która nie ulega rozkładowi, tak jak to się dzieje w innych produktach. W związku z tym faktem strąki cayenne można gotować, smażyć, a także długo przechowywać w postaci sproszkowanej. Szkoda więc nieco, że pieprzu cayenne nie jesteśmy w stanie zjeść więcej niż zalecana dawka. Na 4 osoby używa się szczypty tej przyprawy lub kilku kropli sosu tabasco.

Pieprz cayenne największe zastosowanie ma w kuchni meksykańskiej. Doprawia się nim m.in. dania z fasoli oraz mięsa, zupy rybne i z małży, sosy, a także potrawy z papryki słodkiej, soki pomidorowe i warzywne. Zawsze powinno się go dodawać pod koniec gotowania. Nie powinno się wsypywać tej przyprawy do gorącego tłuszczu, gdyż nada ona wówczas potrawie gorzki smak i brzydką barwę.

W Europie pieprz cayenne zyskał popularność dzięki „Krwawej Mary”, czyli drinkowi, w skład którego wchodzi schłodzony sok pomidorowy z odrobiną cytrynowego, z dodatkiem soli selerowej, paru kropli sosu sojowego i sosu tabasco lub szczypty cayenne. Wyróżnia się także inne odmiany tego napoju, np. „Morską Mary” – z sosem krewetkowym. Bardzo popularna jest wersja z dodatkiem alkoholu.

Z czym jeść pieprz cayenne?

Poniżej propozycja dania, które dzięki pieprzowi cayenne zyskuje zupełnie inny wymiar i fantastyczny smak. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni!

Mielona wołowina z makaronem 

Potrzebne będą:

  • 45 dag zmielonej wołowiny (lub baraniny),
  • 2 łyżki oliwy, pół szklanki posiekanej cebuli,
  • 2 duże roztarte ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • szklanka drobno pokrojonej marchwi,
  • ćwierć szklanki czerwonego wina,
  • litr soku pomidorowego lub ćwierć szklanki koncentratu pomidorowego rozcieńczonego wodą,
  • sól.

Przygotowanie:

W dwulitrowym naczyniu rozgrzewamy oliwę i lekko obrumieniamy cebulę, czosnek oraz pieprz cayenne. Zwiększamy ogień, dodajemy wołowinę, smażymy ją i mieszamy do momentu, aż puści sok. Następnie dodajemy marchew, wino, pomidory oraz sól, nieco zmniejszamy ogień i zostawiamy na około 1/2 godz. pod przykryciem. Odstawiamy, mieszamy i po 5 minutach ponownie gotujemy. Podajemy z gorącym, nierozgotowanym makaronem.