Dieta dla oczu
Badania potwierdzają, że zmiany powodujące zaburzenia oraz zanik widzenia, mają związek z działaniem wolnych rodników tlenowych, które można zneutralizować dzięki właściwej diecie.
Wolne rodniki tlenowe są niezwykle aktywne chemicznie, utleniają każdy związek, z którym mają styczność. W naszym organizmie bardzo łatwo wiążą się między innymi z cząsteczkami DNA, białkami, cholesterolem oraz nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Te związki chemiczne przyspieszają starzenie się komórek. To głównie one są przyczyną tworzenia się nieprawidłowych naczyń w siatkówce oka. Właściwa dieta, bogata w antyoksydanty może znacznie zmniejszyć szkodliwy wpływ wolnych rodników.
Cenne antyoksydanty
Silnymi antyoksydantami są witaminy A, C i E, a także luteina i zeaksantyna, które można znaleźć w wielu owocach oraz warzywach, a które są najważniejszymi składnikami pigmentu plamki żółtej. Luteina i zeaksantyna oprócz tego, że neutralizują wolne rodniki, filtrują także wysokoenergetyczne światło niebieskie, przez co chronią fotoreceptory siatkówki przed groźnym działaniem nadmiaru energii świetlnej.
Luteina i zeaksantyna
Wraz z naszym wiekiem, stężenie luteiny i zeaksantyny w oku obniża się. Naukowcy zauważyli, że bardzo małe stężenie tych barwników pojawia się u osób cierpiących na AMD (zwyrodnienie plamki związane z wiekiem). Badacze połączyli ze sobą te fakty. W kolejnych badaniach okazało się, że dieta zawierająca odpowiednie ilości luteiny, zeaksantyny, a także witamin A, C, E, cynku i selenu może zwolnić rozwój choroby. Oprócz tego zaleca się jedzenie tłustych ryb morskich 2-3 razy w tygodniu, z uwagi na zawartość kwasów omega-3. U starszych ludzi i chorych na AMD poza odpowiednią dietą, stosuje się także suplementy z odpowiednimi dawkami niezbędnych substancji.
Pokarmy zalecane w profilaktyce i leczeniu AMD:
- szpinak
- pomidor
- sałata
- marchew
- natka pietruszki
- koper
- zielone oliwki
- brukselka
- brokuły
- zielony groszek
- kukurydza
- fasolka szparagowa
- kapusta
- pomarańcz
- ryby morskie (śledź, makrela, sardynka, łosoś, halibut, pstrąg morski).