Dieta księżycowa
Już od dawien dawna panował pogląd, że fazy księżyca mają istotny wpływ na odchudzanie oraz funkcjonowanie całego naszego organizmu. Cykl księżycowy trwa 28 dni i według tego cyklu powinno pracować nasze ciało. Wówczas może cieszyć się zdrowiem i witalnością.
Dieta księżycowa pozwala lepiej przyswajać pewne składniki i co najważniejsze – umożliwia szybszy spadek masy ciała niż wszystkie inne diety niskokaloryczne. Podczas tej kuracji można spożywać wszystkie produkty, z tą różnicą, że przez pierwsze dwa tygodnie dzienne posiłki nie mogą przekroczyć poziomu 1000 kalorii, a przez kolejne dwa tygodnie – 1200 kalorii. Kolejna ważna rzecz – podczas stosowanie terapii księżycowej nie wolno spożywać słodyczy, nawet w najmniejszych ilościach!
Etapy planu żywieniowego
Cała kuracja składa się z trzech faz. Pierwsza to etap przygotowawczy. Odchudzanie zaczynamy na cztery dni przed pełnią księżyca. Każdy dzień musi zostać rozpoczęty od porcji owoców – w dowolnej ilości – i trwa aż do południa. Od godziny 12.00 możemy spożywać posiłki normalne.
Drugi etap zaczyna się w momencie, kiedy księżyc znajduje się w pełni. Trwa dwa tygodnie i jest najważniejszy spośród wszystkich faz. W tym czasie organizm jest pod wpływem malejącego księżyca, co znaczy że w tym o to czasie tracimy najwięcej zbędnych kilogramów. Przez okres dwóch tygodni można spożywać zaledwie trzy posiłki, których zapotrzebowanie energetyczne nie przekracza tysiąca kalorii. Zabronione jest jedzenie wędlin, serów czy słodyczy. Należy dużo pić, najlepiej wody mineralnej niegazowanej. Pamiętamy o codziennej dawce warzyw o owoców.
Trzeci etap diety księżycowej to faza rezygnacji. Przez najbliższe dwa tygodnie zjadamy posiłki, których dzienna kaloryczność nie przekracza 1200 kalorii.
Przykładowy jadłospis dla poszczególnych etapów diety
Faza pierwsza. Pierwszy dzień – ananas, kolejny dzień to arbuz, potem truskawki i na końcu winogrona.
Faza druga. Na śniadanie kromka ciemnego chleba z łyżeczką masła, dwie łyżki serka wiejskiego chudego z dodatkiem szczypiorku lub z owocami. Na obiad dwa ziemniaki i 100 gram pieczonej ryby z brokułami. Na kolację sałatka z tuńczyka z dodatkiem kukurydzy, pomidora, kapusty pekińskiej oraz ryżu.
Faza trzecia. Na śniadanie kromka chleba ciemnego z łyżeczką masła, jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem. Na obiad 150 g lasagne z zieloną sałatą. Na kolację 150 gram kalafiorku z bułką tartą i masłem.