Dieta Turbo

Dieta Turbo

Dieta Turbo

Dieta Turbo jest zaplanowana na 10 dni, podczas których można stracić maksymalnie 5 kg, choć zależy to przede wszystkim od wagi wyjściowej osoby odchudzającej się oraz od poziomu jej zaangażowania. Podkreśla się jej wysoką skuteczność, która w głównej mierze jest wynikiem przyspieszenia metabolizmu, do czego doprowadza się poprzez częste spożywanie niewielkich racji żywnościowych.

Szybkie chudnięcie i brak efektu jojo

Mimo iż tempo chudnięcia jest stosunkowo szybkie, efekt jojo nie pojawi się, jeśli po zakończeniu diety będzie utrzymywana regularność spożywania posiłków. Najlepiej jest stosować tę dietę latem, gdy jest najwięcej sezonowych warzyw i owoców, dzięki czemu menu będzie maksymalnie urozmaicone, a organizm dostanie wszystkie niezbędne mu składniki odżywcze. Diety nie powinno się przedłużać ani powtarzać częściej niż co 3 miesiące, a podczas całej kuracji należy pić jak największe ilości niegazowanej wody mineralnej, która wspomaga usuwanie z organizmu toksyn, dzięki czemu przemiana materii zostaje jeszcze bardziej przyspieszona.

Dieta TurboUsprawnienie procesów trawiennych

Jako że najważniejsze na owej diecie jest właśnie maksymalne usprawnienie procesów trawiennych, poza regularnym odżywianiem trzeba także zadbać, by na talerzu znalazły się działające właśnie w ten sposób składniki pokarmowe. Każdy dzień należy zaczynać od szklanki przegotowanej cieplej wody z plasterkiem cytryny, co przyspiesza wydalanie i likwiduje  problemy z zaparciami. Jeśli jednak mimo to problem ten się pojawi, należy z nim walczyć, pijąc wodę, w  której przez całą noc moczyło się kilka suszonych śliwek, które po wyjęciu z wody należy zjeść.

Siemię lniane, owsianka i otręby

Dobrym rozwiązaniem jest także jedzenie siemienia lnianego – można je parzyć bądź zmielone dodawać na przykład do jogurtu, lub też całymi ziarenkami posypywać kanapki. Na śniadanie najlepiej jest zjadać owsiankę z chudym mlekiem alb na wodzie. Można wkroić do niej suszone albo świeże owoce, na przykład śliwki bądź morele, które również przyspieszają przemianę materii. Trzeba także polubić otręby – pszenne, owsiane i gryczane. Najlepiej jest robić z nich mieszankę i dodawać je do jogurtu. Ponad to, że przywracają regularność wypróżnień, to również na długo dają uczucie sytości, stanowią więc doskonałą przekąskę między otrębyposiłkami.

Zielona i czerwona herbata na przyspieszenie trawienia

Inną ważną metodą przyspieszenia trawienia jest zastąpienie jasnego pieczywa ciemnym, pełnoziarnistym, choć tak naprawdę najlepiej byłoby spożywać pieczywa jak najmniej, zastępując je gotowanymi bądź surowymi warzywami i chudym mięsem, najlepiej drobiowym. Na polepszenie trawienia znakomicie działają także czerwona i zielona herbata – można je pić bez żadnych ograniczeń.

Reply