Dieta z parowara
Dieta ta jest bardzo polecana nie tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale także wszystkich tych, które z powodu jakiejś choroby muszą przejść na zdrowa, lekkostrawną dietę. Jej wielka zaleta polega na tym, iż posiłki przygotowywane są wyłącznie z użyciem parowara – nie wolno smażyć ani piec, więc do potraw nie dodaje się tłuszczu.
Zioła zamiast soli
Nie powinno się również stosować soli, którą z powodzeniem można zastąpić dużą ilością świeżych bądź suszonych ziół, które zaostrzą smak, a także przypraw korzennych. Składniki te nie tylko nie powodują negatywnych dla zdrowia skutków jak to ma miejsce w przypadku soli, która między innymi zatrzymuje wodę w organizmie, uniemożliwiając mu tym samym pozbywanie się toksyn, ale także usprawniają trawienie, nie wspominając o wzbogacaniu smaku potraw.
Zresztą posiłki same w sobie są smaczne i nie wymagają wielu dodatków, gdyż dzięki temu, że są przygotowywane w parowarze, zachowują swój naturalny smak, zapach, barwę oraz konsystencję. Osoby, które dotąd jadały tylko gotowane, pieczone lub smażone pokarmy, są najczęściej zdziwione tym, jak mogą smakować ugotowane na parze ryby czy warzywa, gdyż jest to zupełnie inny smak niż ten znany dotychczas.
Zasady diety
Dieta z parowara, obok zalet w postaci wartości zdrowotnych, pozytywnego wpływu na trawienie oraz nieobciążania żołądka, ma także wielki walor, jakim są proste zasady. Po pierwsze, wszystkie posiłki muszą być gotowane na parze, co jest wielkim ułatwieniem, gdyż mięso, warzywa czy ryby można gotować jednocześnie i nie ma potrzeby przygotowywania posiłku w kilku oddzielnych naczyniach. Pozwala to także zaoszczędzić czas, co będzie ważne dla osób zapracowanych albo tych, które po prostu nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.
Druga ważna zasada, co było już wspomniane, to konieczność całkowitego wyeliminowania z diety tłuszczów, co na pewno nie będzie trudne, gdyż do gotowania na parze tłuszcze po prostu nie są potrzebne. Jeśli jednak na przykład ugotowane warzywa czy mięso są zbyt suche, można po wyjęciu z parowara skropić je oliwą z oliwek, która jest na tej diecie dozwolona ze względu na zawarte w niej zdrowe kwasy nienasycone.
Z korzyścią dla zdrowia
Widać więc, że zasady tej diety są bardzo proste i nie wymaga ona wielu wyrzeczeń. Problem mogą jedynie mieć osoby, które uwielbiają smażone potrawy czy np. pieczone mięso z chrupiącą skórką, jednak nawet one powinny dojść do wniosku, że dieta ta jest doskonałym rozwiązaniem kiedy przekonają się, jak wiele mogą zyskać na zdrowiu, gdy będą ją stosować. Zniknie na pewno większość problemów trawiennych, np. dokuczliwe zaparcia czy wzdęcia.
Trzeba przy tym wiedzieć, że nawet miłośnicy tłustszych mięs wcale nie muszą z nich rezygnować na diecie, gdyż przyrządzone na parze, nadal będą doskonale smakować, a nie będą tak niezdrowe i kaloryczne jak w przypadku innego rodzaju obróbki termicznej. Trzeba jedynie pamiętać, by obok mięsa zawsze znajdowała się wielka porcja warzyw, bo to jarzyn ma być w parowarze i na talerzu najwięcej.