Jak się uchronić przed zawałem serca?

 

* Dbaj o wagę, ponieważ osoby otyłe doznają zawału serca znacznie częściej, niż osoby szczupłe, między innymi dlatego, że częściej miewają za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Najważniejsza jest oczywiście odpowiednia dieta, dlatego tłuszcze zwierzęce (smalec i masło) staraj się jak najczęściej zastępować roślinnymi, czerwone mięso – mięsem białym i rybami. Staraj się także jadać 5 porcji warzyw i owoców dziennie – dodawaj je do każdego posiłku. Dodatkowo możesz zażywać suplementy z magnezem, ponieważ łagodzi on skutki stresu, reguluje ciśnienie oraz chroni serce. Ponadto staraj się być aktywna fizycznie – wystarczy chociażby gimnastyka przed telewizorem. Ważne, aby ćwiczyć przynajmniej 3 razy w tygodniu, minimum pół godziny.

* Pamiętaj o kontrolowaniu poziomu cukru. Osoby, które przekroczyły 40. rok życia, muszą to robić co dwa lata, a starsze – co rok. Prawidłowy poziom cukru we krwi nie powinien przekraczać 106mg%. Jeśli chodzi o poziom cholesterolu, to powinien on być badany raz na 3 lata, a jeśli masz z nim problemy, to częściej, raz w roku. Nie może on być wyższy niż 200 mg%. Ciśnienie powinno się mierzyć znacznie częściej, najlepiej co pół roku, chyba że lekarz zaleci inaczej. Prawidłowe wynosi 140/90.

* Weź pod uwagę obciążenie dziedziczne jeśli masz w rodzinie osoby, które doznały zawału przed 65. rokiem życia (w przypadku kobiet) albo przed 55. rokiem życia (mężczyźni).

* Postaraj się rzucić palenie, a alkohol pić tylko w szczególnych przypadkach – przy okazji wielkich uroczystości. Dopuszczalny jest tylko kieliszek czerwonego wina, wypijany na przykład codziennie do obiadu, bowiem wino, używane w niewielkich ilościach, zapobiega miażdżycy i zawałowi. Jeśli natomiast wypijasz go więcej, na przykład 3 kieliszki, traci swoje dobroczynne działanie i odwrotnie – zwiększa ryzyko zawału.

Reply