Zioła a ciąża

Kobiety w ciąży powinny z umiarem używać wszelkich ziołowych przypraw, zwłaszcza tych o  bardzo silnym aromacie, jak na przykład uwielbiana przez tłumy bazylia. Wynika to z tego, iż, poza funkcją poprawiania smaku potraw, zioła dość mocno wpływają na pracę naszego organizmu, między innymi przyspieszając trawienie. Z tego powodu kobiety w ciąży powinny zachować pewną ostrożność, by ingerencja tych przypraw w ich organizm nie była zbyt duża, co mogłoby przynieść niepożądane skutki. Dobrze jest w tym szczególnym czasie nawet ulubione zioła traktować jak naturalne leki, z którymi z oczywistych przyczyn nie można przesadzić. Chodzi tu także o to, że kobiety w ciąży mają wyczulony zmysł powonienia, dlatego intensywny, korzenny aromat pochodzący z zawartych na przykład w bazylii olejków eterycznych, może wywoływać nudności, a nawet wymioty. Oczywiście nie zawsze musi tak być i jeśli stosowanie ziół nie daje żadnych negatywnych konsekwencji, nie trzeba z nich rezygnować (co niestety jest zalecane w przypadku złej reakcji na te przyprawy), ale w każdym przypadku należy je stosować z umiarem.

Reply