Wspaniałe połączenie potasu i magnezu dla zdrowia i urody

Inaczej określane jako pierwiastki życia. Co to takiego? To nic innego, jak potas i magnez, które biorą udział w najważniejszych procesach życiowych, które zachodzą w naszym organizmie.

Ważne makroskładniki

Na pierwszy rzut oka, te makroskładniki mogą mieć niewiele ze sobą wspólnego. Głównym zadaniem magnezu jest zaopatrywanie komórek ciała w energię. Pobudza wiele enzymów trawiennych, które aktywnie uczestniczą w przemianach białka czy węglowodanów. Ponadto, wpływa na krzepnięcie krwi, a także wpływa na prawidłowy rozwój kości i zębów.

Ponadto, za sprawą odpowiedniej podaży magnezu możemy zapobiec w tworzeniu się kamieni w układzie moczowym oraz pęcherzyku żółciowym. A przy okazji wykazuje jeszcze silne działanie przeciwdepresyjne. Z kolei potas ma za zadanie utrzymać odpowiednie proporcje kwasowo-zasadowe, a także równowagę w ilości wody w ciele. Poza tym, wyrównuje ciśnienie tętnicze, wykazuje dobroczynne działanie przeciwalergiczne, jak również wzmaga wydzielanie insuliny.

Równoległe działanie

Przy bliższym zanalizowaniu obu tych składników zauważymy, jak bardzo działają ze sobą równolegle. I tak w przypadku mięśni. Zadaniem magnezu jest zaopatrzenie komórek mięśniowych w energią, która niezbędna jest do wykonywania czynności, z kolei potas będzie regulował ilość wody, która potrzebna jest do należytego ich funkcjonowania. Nie bez znaczenia jest duet magnezowo-potasowy dla mocnego serca. Oba te makroskładniki sterują pracą układu krążenia, w szczególności mięśnia sercowego. Magnez działa hamująco we wszelkich zaburzeniach czynności serca. Może także eliminować ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Z kolei potas wykazuje działanie zwiększonego wydalania sodu z organizmu, regulując właściwą ilośc wody w ciele, przez co zmniejsza się ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze. Ponadto, potas potrafi eliminować tworzenie się zakrzepów krwi. Oprócz tego, oba te pierwiastki dobroczynnie wpływają na naszą pamięć i koncentrację, tym samym gwarantując dobre samopoczucie każdego dnia!

Największe źródła potasu znajdziemy w suszonych morelach, białej fasoli, muesli z orzechami, pistacjach, maku, migdałach, chrzanie, natce, płatkach owsianych, chlebie chrupkim czy ziemniakach. Z kolei bogatym źródłem magnezu są otręby pszenne, kakao, migdały, kasza gryczana, fasola biała, groch, orzechy laskowe, kiełki soi, natka, szpinak czy botwina.

Reply