Śniadanie – najważniejszy posiłek w ciągu dnia

Bardzo wiele osób nie jada śniadań w ogóle lub zastępuje je wypijaną na szybko kawą. Powodem takiego postępowania jest najczęściej pośpiech, ale niektórzy po prostu nie mają rano ochoty na jedzenie, zwłaszcza jeśli wstają bardzo wcześnie i ich żołądek jeszcze się nie obudził. Jest to jednak duży błąd, nie bez powodu bowiem nasze babcie zawsze wpajały nam, by nie wychodzić z domu bez śniadania. Jest to święta racja i nie chodzi tu tylko o szybko pojawiające się uczucie głodu. Śniadanie, nawet niewielkie, w postaci jogurtu czy owocu, spełnia bardzo ważną rolę – pobudza organizm do czynności metabolicznych i sprawia, że żołądek zaczyna trawić. Ponadto poranny posiłek jest wielkim zastrzykiem energii, ponieważ podnosi poziom glukozy we krwi i utrzymuje ją na wysokim poziomie przez wiele godzin, dając siły do pracy i nauki. Z pewnością zauważyłaś, że z pustym żołądkiem gorzej Ci się myśli i nie możesz się skupić. Poza tym musisz mieć świadomość tego – bo pewnie nie zawsze zdajesz sobie z tego sprawę – że jeśli opuścisz ten ważny posiłek, nie nadrobisz go już przez cały dzień, mimo iż będziesz odczuwać wzmożony apetyt i spożywać większe ilości jedzenia niż wówczas, gdybyś zjadła coś przed wyjściem z domu. Jest to ważna uwaga dla osób odchudzających się, bo panuje błędne przekonanie, że niejedzenie śniadań pomaga schudnąć, gdy tymczasem przynosi efekt odwrotny do zamierzonego, bo powoduje wilczy apetyt.

 

Co w takim razie najlepiej jeść na śniadanie, by dostarczyć organizmowi składników potrzebnych do wytwarzania energii aż do następnego posiłku? Najlepsza będzie szklanka soku lub mleka, do tego kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, na przykład z wędliną i żółtym serem oraz dodatkiem warzyw – listkiem sałaty i plasterkiem pomidora. Chleb jest znacznie bardziej pożywny niż puszysta bułka, a ten pełnoziarnisty zawiera duże ilości błonnika, który na długo daje uczucie sytości, nie obciążając jednocześnie żołądka, gdyż jest lekkostrawny. Doskonałym rozwiązaniem zwłaszcza dla osób, które zawsze przed wyjściem mają mało czasu, jest śniadanie w postaci muesli z mlekiem lub jogurtem (naturalnym albo owocowym). By jeszcze bardziej wzbogacić taki posiłek, oraz uatrakcyjnić go pod względem smakowym, można wkroić do muesli banana lub dodać suszone owoce – morele, rodzynki czy śliwki. Taki posiłek jest prosty w przygotowaniu, doskonale smakuje oraz zapewnia energię na wiele godzin. Przy tym na pewno nie zagrozi szczupłej sylwetce ani nie spowoduje ospałości jak tłuste dania, na przykład tradycyjna śniadaniowa jajecznica na boczku.

Reply